Moglibyśmy nakarmić wszystkie osoby na świecie, które cierpią z głodu jednym posiłkiem dziennie, zrobionym tylko ze zmarnowanego jedzenia - wskazywał Richard Swanell z organizacji pozarządowej WRAP. Instytucja ta współtworzyła raport, z którego wynika, że na świecie w 2022 roku zmarnowało się ponad miliard ton jedzenia. Większość została wyrzucona.
ONZ poinformowała w środę, że miliard posiłków marnował się każdego dnia w 2022 roku, wskazując na "światową tragedię" marnowania żywności. ONZ-owski Program dla Środowiska (UNEP) twierdzi, że "prawdziwe liczby" mogą być dużo większe. Dane pochodzą z opublikowanego w środę raportu - Wskaźnik Marnowania Żywności.
- Praktyka marnowania jedzenia jest światową tragedią. Miliony osób na świecie chodzą głodne, kiedy jedzenie jest wyrzucane - powiedziała Inger Andersen, dyrektorka UNEP.
Zmarnowano ponad miliard ton żywności. Większość wyrzucono
Richard Swanell z organizacji pozarządowej WRAP, która uczestniczyła w pisaniu raportu, powiedział agencji AFP, że "moglibyśmy nakarmić wszystkie osoby na świecie, które cierpią z głodu - jest ich około 800 mln - jednym posiłkiem dziennie, zrobionym tylko ze zmarnowanego jedzenia".
Na świecie ze zmarnowanego w 2022 r. ponad miliarda ton żywności - 60 proc., czyli 631 mln ton, to żywność wyrzucona przez gospodarstwa domowe. Udział gastronomii w marnowaniu jedzenia to 28 proc., a supermarketów i innych sklepów z żywnością - 12 proc. Według raportu koszt wyrzucanego jedzenia to ponad bilion dolarów rocznie.
Powody
Według Swanella powodem marnowania jedzenia w gospodarstwach domowych są złe wybory zakupowe i złe oszacowanie właściwej ilości potrzebnego jedzenia w trakcie robienia zakupów. Kolejnym powodem jest wyrzucanie do śmieci produktów będących nadal nadającymi się do spożycia pomimo nieaktualnej daty ważności.
Duże ilości żywności są marnotrawione też z innych powodów. W krajach rozwijających się jest to często spowodowane problemami z nieodpowiednim przechowywaniem żywności. Wbrew temu, co się często uważa, marnotrawstwo jedzenia jest nie tylko problemem "krajów bogatych", ale obserwowane jest na całym świecie.
Marnowanie jedzenia - obejmujące jedną piątą całej dostępnej żywności na świecie - jest oznaką "porażki środowiskowej", wskazują autorzy raportu. Praktyka ta jest odpowiedzialna za 10 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych. Jeśli marnotrawstwo żywności uznalibyśmy za "kraj", to zająłby on trzecią pozycję na świecie pod względem emisji.
Mamy nadzieję, że ten raport zachęci nas do ograniczenia swoich emisji gazów cieplarnianych i lepszego wykorzystania kupowanej żywności - podsumował Swannell.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Zvonimir Atletic/Shutterstock