Naukowcy o zwiększonym ryzyku cukrzycy typu 2. Wystarczą dwa plasterki dziennie

Źródło:
The Guardian, PAP, tvn24.pl
Cukrzyca typu pierwszego i drugiego - jak sobie poradzić
Cukrzyca typu pierwszego i drugiego - jak sobie poradzićTVN24
wideo 2/3
Cukrzyca typu pierwszego i drugiego - jak sobie poradzićTVN24

Regularne spożywanie nawet niewielkich ilości przetworzonego bądź czerwonego mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 – wskazują wyniki nowego badania naukowców z Cambridge. Zgodnie z ustaleniami akademików szkodliwe dla zdrowia może być już jedzenie dwóch plasterków szynki dziennie.  

Opublikowana we wtorek w czasopiśmie The Lancet Diabetes and Endocrinology praca naukowców z Uniwersytetu w Cambridge sugeruje, że regularne spożywanie nawet niewielkich ilości mięsa wiąże się ze wzrostem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Analiza 31 opracowań z 20 krajów świata potwierdza wcześniej publikowane badania. W jej ramach wzięto pod uwagę dane na temat blisko 2 milionów dorosłych.

ZOBACZ TEŻ: Naukowcy: ryzyko rozwoju cukrzycy jest większe w przypadku "nocnych marków"

Spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa a cukrzyca

Zgodnie z ustaleniami naukowców codzienne spożycie nawet 50 gramów przetworzonego mięsa, tj. ilości odpowiadającej około dwóm plasterkom szynki, jest związane z 15-procentowym wzrostem ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 w ciągu kolejnych 10 lat. W przypadku czerwonego mięsa wzrost ryzyka, przy jedzeniu go w ilości 100 gramów dziennie, akademicy szacują na 10 procent.

Niezwiązani z badaniem eksperci zauważają, że wskazuje ono jedynie na związek między spożywaniem czerwonego bądź przetworzonego mięsa a cukrzycą. Nie łączy jednak tych kwestii w ciąg przyczynowo-skutkowy. Jednocześnie podkreślają jednak, że zgodnie z obowiązującymi zaleceniami dietetycznymi spożycie tych rodzajów mięsa należy ograniczać. Brytyjska służba zdrowia sugeruje, by dzienna ilość w diecie nie przekraczała 70 gramów. Jako przykłady mięsa czerwonego wskazuje na wieprzowinę, wołowinę, jagnięcinę czy dziczyznę, zaś jako przykłady mięsa przetworzonego wymienia bekon, salami szynki i kiełbasy.

Jak wskazuje opublikowany w ubiegłym roku raport autorstwa Aging Analytics Agency, globalnie na cukrzycę cierpi 537 mln osób. Około 40 procent z nich pozostaje niezdiagnozowanych. W Polsce dotyka ona nawet 9 procent społeczeństwa. Drugie tyle boryka się poprzedzającymi jej wystąpienie stanami metabolicznymi, tj. insulinoopornością, hiperinsulinemią, otyłością i zespołem metabolicznym – informuje NFZ.

Choroba nie zawsze daje wyraźne objawy. Niezdiagnozowana lub nieleczona uszkadza wzrok, nerki czy naczynia krwionośne. Może też prowadzić do wystąpienia powikłań, w tym tzw. stopy cukrzycowej. Tym, co powinno skłonić do kontaktu z lekarzem, jest występowanie wielomoczu, tj. oddawania większej ilości moczu, wzmożonego pragnienia, osłabienia, senności czy uczucia zmęczenia, bądź zaburzeń koncentracji.

ZOBACZ TEŻ: Na cukrzycę chorować może nawet pół miliarda ludzi, ale prawie połowa o tym nie wie

Autorka/Autor:jdw//am

Źródło: The Guardian, PAP, tvn24.pl

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock