Hrabia warzył w nim piwo, potem straszył przez pół wieku. Do browaru ma wrócić życie

W piwnicach planowane są lokale gastronomiczne
Mapping na budynku Browaru Kobylepole
Źródło: Filip Czekała
W 1872 roku na terenie majątku rodziny Mycielskich, w którym gościł swego czasu nawet Napoleon, powstał browar. Stał za nim hrabia zafascynowany pilzneńskim piwem i nowinkami technologicznymi. Piwo warzono tu sto lat. Przez ostatnie pół wieku budynek stawał się ruiną. Miała odnowić go Grażyna Kulczyk, potem zapowiadał to obecny właściciel. Teraz wreszcie stanie się to faktem.
Artykuł dostępny w subskrypcji

Wysoki ceglany budynek przy ulicy Majakowskiego 309 w Poznaniu od lat stoi pusty. Latem do środka zaproszono poznaniaków. To była ostatnia szansa, by zobaczyć obiekt w tym stanie. Jesienią ruszą prace przy jego rewitalizacji. Stary browar ma stać się teraz Nową Warzelnią.

Czytaj także: