W wieku 49 lat zmarła Julie Powell, autorka bloga kulinarnego, w którym odtwarzała dania legendarnej amerykańskiej kucharki Julii Child. Zamieszczane na nim przepisy w 2005 roku zostały wydane w formie książki. Historia Powell zainspirowała Norę Ephron do nakręcenia filmu "Julie i Julia" z Meryl Streep i Amy Adams w rolach głównych, który stał się kinowym hitem również w Polsce.
Informację o śmierci Julie Powell w rozmowie z "The New York Times" potwierdził jej mąż, Eric. Mężczyzna dodał, że 49-latka zmarła w swoim domu w Oliverbridge niedaleko Nowego Jorku, a przyczyną zgonu było zatrzymanie akcji serca. Na razie nie poinformowano, jaka mogła być tego przyczyna ani czy Powell cierpiała na choroby przewlekłe.
Kim była Julie Powell?
W 2002 roku zmęczona pracą w korporacji Powell założyła na stronie salon.com blog kulinarny "Julie/Julia Project". Opisywała w nim, jak przyrządza dania według przepisów z wydanej w 1961 roku książki Julii Child, legendarnej amerykańskiej kucharki. Wiele z tych potraw okazało się prawdziwymi wyzwaniami. Blog szybko zyskał dużą popularność, po kilku miesiącach obserwowało go ponad 400 tysięcy użytkowników. W 2005 roku zamieszczane na nim przepisy zostały wydane w formie książki "Julie and Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen".
Cztery lata po sukcesie tej książki na rynku ukazała się druga pozycja autorstwa Julii Powell, w której oprócz wątków kulinarnych pojawiły się również te osobiste, dotyczące m.in. jej małżeństwa. Także w 2009 roku premierę miała ekranizacja pierwszej z książek Powell. Wyreżyserowany przez Norę Ephron film "Julie i Julia" stał się kinowym hitem. Meryl Streep za rolę Julii Child była nawet nominowana do Oscara. Samą Powell na ekranie odtworzyła Amy Adams.
"Julia nauczyła mnie, jak znaleźć swoje miejsce na świecie. Wcześniej myślałam, że chodzi o - nie wiem - pewność siebie, chęci czy szczęście. To też warto mieć, bez wątpienia. Ale jest coś, z czego biorą się te wszystkie rzeczy. To radość" - tak swoją inspirację przepisami i podejściem do życia Julii Child argumentowała w jednym z wpisów na blogu Powell.
Na początku tego roku pisarka wróciła na platformę salon.com, by skomentować emitowany na antenie Food Network program "The Julia Child Challenge", którego uczestnicy odtwarzali przepisy ze słynnej książki z lat 60.
Źródło: "The New York Times", CNN
Źródło zdjęcia głównego: Gregg DeGuire/FilmMagic/Getty Images