Osoby, które wstają rano i są bardziej aktywne w pierwszej części dnia, przejawiają zdrowsze nawyki żywieniowe niż tzw. nocne marki - wykazał zespół naukowców z uniwersytetu we Florencji pod przewodnictwem Sofii Lotti. Wyniki ich pracy opublikowano podczas trwającego obecnie w stolicy Toskanii kongresu Włoskiego Towarzystwa Żywienia Człowieka (SINU).
Zespół dowodzony przez Sofii Lotti przeanalizował wpływ chronotypu - cechy osobniczej związanej z preferowaną porą aktywności - na budowę ciała, nawyki żywieniowe i ryzyko kardiometaboliczne (określa ryzyko rozwoju choroby sercowo-naczyniowej i/lub cukrzycy typu 2 - red.). Jak się okazało, tzw. nocne marki przejawiały gorsze nawyki żywieniowe od tzw. rannych ptaszków zarówno pod kątem jakości diety, jak i dziennego spożycia kalorii, tłuszczów i węglowodanów.
Pora wstawania a nawyki żywieniowe
Badanie przeprowadzono na grupie 51 osób z otyłością lub nadwagą, pacjentów oddziału żywienia klinicznego szpitala uniwersyteckiego AOU Careggi we Florencji. Grupę 15 mężczyzn i 36 kobiet w zróżnicowanym wieku obserwowano od marca do kwietnia 2023 roku. Jak ustalili naukowcy, chronotyp poranny, powiązany z lepszymi nawykami żywieniowymi, stwierdzono u 74 procent uczestników.
Naukowcy wykazali, że u 26 procent badanych z chronotypem wieczornym występowały gorsze nawyki żywieniowe niż u pozostałych uczestników. Jak przekazali podczas prezentacji swoich ustaleń na kongresie SINU, tzw. nocne marki spożywają podczas obiadu i kolacji znacznie więcej kalorii niż osoby, które wcześnie wstają, co przekłada się również na zwiększone dzienne spożycie kalorii. Spożywają oni też więcej słodzonych napojów, słodyczy i fast foodów, w związku z czym ich dieta bardziej obfituje w węglowodany i tłuszcze.
Dodatkowo, w organizmach osób o wieczornym chronotypie stwierdzono niższy poziom kwasu foliowego i witaminy B12. Niedobór tego pierwszego może skutkować obecnością nieprawidłowych erytrocytów we krwi, a także zmniejszoną liczbą płytek krwi i leukocytów. Z kolei zbyt niski poziom witaminy B12 może prowadzić do nieprawidłowości z zakresu powstawania krwinek czerwonych - zarówno pod kątem ich budowy, jak i ilości.
Źródło: Gazzetta di Parma, PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock