Smażone na masełku, zapiekane, duszone... Ćmy mogą być świetnym uzupełnieniem codziennej diety - przekonują zgodnie naukowcy i kucharze. Potrawy z owadów mogą teraz przetestować mieszkańcy Australii. Kraj ten przeżywa prawdziwą inwazję ciem Bogong.
Silne, zachodnie wiatry zepchnęły ćmy z ich "utartych szlaków". Teraz chmary owadów unoszą się m.in. nad Canberrą.
Insekty skutecznie utrudniają życie Australijczykom. Oblepiają ściany budynków, pokrywają grubą warstwą karoserie samochodów, można je znaleźć nawet w skrzynkach pocztowych.
Ćmy Bogong mierzą około 10 cm. Migracje rozpoczynają wczesnym latem. Przemierzają wtedy 3000 km, aby dotrzeć do jaskiń w Alpach Australijskich.
Owady te są tradycyjnym pożywieniem Aborygenów. Zawierają dużo tłuszczu i protein.
Źródło: Reuters, TVN24