Naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego w Tiencin w Chinach odkryli, że substancja wydzielana przez muszle kraba może przedłużyć świeżość bananów aż o 12 dni.
Banany szybko dojrzewają i równie szybko tracą swoją świeżość, ponieważ zawarte w ich skórkach cukry wytwarzają bakterie, co powoduje ich gnicie.
Chińscy naukowcy odkryli, że chitozan - substancja wydzielana przez muszle kraba i krewetek - spowalnia proces dojrzewania bananów.
Banany świeże nawet 12 dni
Na spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego główny badacz dr Xihong Li powiedział, że rozpylanie chitozanu w aerożelu może spowolnić dojrzewanie bananów, a tym samym przedłużyć ich świeżość aż do 12 dni.
- Opracowaliśmy sposób na utrzymanie świeżości zielonych bananów na dłuższy czas oraz zahamowanie ich szybkiego dojrzewania. Taka powłoka (chitozan w spraju - przyp. red) może być stosowana w domu, sklepach, a nawet podczas transportu owoców - mówi.
Badacz dodaje jednak, że aby żel mógł pojawić się w masowej produkcji, jeden ze składników musiałby zostać zastąpiony przez alternatywną substancję chemiczną.
Autor: dar\mtom / Źródło: The Telegraph
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu