Departament Rolnictwa USA (USDA) wydał warunkową zgodę na użycie pierwszej na świecie szczepionki przeznaczonej dla pszczół miodnych. Preparat ma pomóc w ochronie owadów przez poważną chorobą, zgnilcem amerykańskim.
Zatwierdzona przez Departament Rolnictwa USA szczepionka ma pomóc w zwalczaniu zgnilca amerykańskiego, choroby bakteryjnej, która powoduje obumieranie larw pszczół w plastrach. To jedna z najgroźniejszych chorób, jaka atakuje pszczoły i nie ma na nią leku. Dopuszczona warunkowo do użytku szczepionka została opracowana przez amerykańską firmę biotechnologiczną Dalan Animal Health.
Jak działa szczepionka dla pszczół?
Przygotowanie szczepionki opiera się na wykorzystaniu nieaktywnej bakterii wywołującej zgnilca i wymieszaniu jej z preparatem, z którego pszczoły przygotowują mleczko pszczele dla królowej. Ta po przyjęciu takiego pokarmu zachowuje część szczepionki w swoich jajnikach. Dzięki temu larwy pszczół mogą uzyskać odporność na zgnilca. Odporność na zgnilca będzie dziedziczona i może znacznie zmniejszyć śmiertelność pszczół z powodu tej choroby.
- Nasza szczepionka jest przełomem w ochronie pszczół miodnych. Jesteśmy gotowi zmienić sposób, w jaki dbamy o owady, wpływając na produkcję żywności w skali globalnej - stwierdziła Annette Kleiser, dyrektor wykonawcza Dalan Animal Health. Według niej opracowanie tego preparatu może pomóc w wynalezieniu szczepionek również na inne choroby, które dotykają pszczoły, takie jak europejska wersja zgnilca.
Zgnilec amerykański stanowi poważne zagrożenie dla pszczół - jest zaraźliwy i nie ma na niego lekarstwa. Jedyną metodą stosowaną do zwalczania go jest spalenie rodziny zainfekowanych owadów wraz z ulami i stosowanym sprzętem, a także leczenie antybiotykami rodzin żyjących w pobliżu. Dla ludzi zgnilec nie stanowi zagrożenia.
Coraz mniej pszczół na świecie
W USA od 2006 roku zaobserwowano znaczny spadek liczebności pszczół miodnych. Oprócz tego, z badań naukowców z Uniwersytetu w Maryland wynika, że obecnie pszczoły miodne żyją aż o połowę krócej niż w latach 70. XX wieku. Według nich wpływ na to ma nie tylko genetyka, ale także czynniki środowiskowe, takie jak na przykład stosowanie pestycydów. Jeszcze 50 lat temu robotnice z gatunku pszczoły miodnej w warunkach laboratoryjnych mogły przeżyć 34,3 dnia, a teraz jedynie 17,7 dnia.
Tymczasem zwierzęta zapylające, takie jak pszczoły, ale i ptaki czy nietoperze, są odpowiedzialne za około jedną trzecią światowej produkcji roślinnej - wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa.
ZOBACZ TEŻ: Roje pszczół mogą zmieniać pogodę? Generują dużo energii elektrycznej. Badania naukowców z Wielkiej Brytanii
Źródło: BBC, The Guardian
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock