Szwajcarski rząd wprowadził zakaz gotowania żywych homarów w obawie, że mogą one odczuwać ból. "Rozsądna i ludzka decyzja" - komentują internauci.
Zgodnie z ustawą, którą w poniedziałek przyjęła Rada Federacyjna Szwajcarii, żywe homary i raki mają być ogłuszane, zanim trafią do gotującej się wody. Spór naukowców starających się rozszyfrować czy wodne bezkręgowce odczuwają ból, trwa od kilkunastu lat.
"Skorupiaki przed zabiciem należy ogłuszyć"
W ustawie, która wejdzie w życie 1 marca, zaznaczono, że żywe skorupiaki nie mogę być transportowane w lodzie lub lodowatej wodzie.
"Wodne zwierzęta mają być trzymane w naturalnym dla siebie środowisku. Skorupiaki przed zabiciem należy ogłuszyć".
Jak donosi szwajcarska telewizja RTS, homary będą ogłuszane elektroszokiem.
Reakcje internautów
Decyzję szwajcarskiego rządu skomentowali internauci.
"Od dłuższego czasy wiadomo, że kraby i homary odczuwają ból. Byłem świadkiem gotowania homara żywcem, który podczas zanurzania w gorącej wodzie wydawał piskliwe dźwięki i starał się wydostać" napisał jeden z internautów.
"Rozsądna i ludzka decyzja. Dobra robota, Szwajcario. Powinniśmy cię naśladować" - dodał inny.
Autor: AKrg//ŁUD / Źródło: Twitter; RTS