Potrzeba znalezienia nowych źródeł jedzenia nigdy nie była bardziej paląca. Jak wynika bowiem z raportu ONZ, aż 800 mln na świecie może cierpień z głodu. Z pomocą mają przyjść algi. - Wraz z przyrostem populacji potrzebujemy zwiększenia zasobów dostępnego białka. Możemy zacząć od pojedynczej komórki i wyhodować ich setki, więc możemy mieć nieskończoną ilość zasobów z jednej komórki - tłumaczy Peter Lecari z amerykańskiej firmy biotechnologicznej Solazyme. Niskokosztowa produkcja bogatych w mikroelementy alg ma dostarczyć ludziom niezbędnych wartości odżywczych. By dotrzeć do najbardziej potrzebujących firma musi zmierzyć się jednak z dwoma wyzwaniami. Budową zbiorników fermentacyjnych w odległych regionach świata i przekonaniem ludzi, że glony mogą być apetyczne.
Autor: mb / Źródło: TVN24 BiS
Źródło zdjęcia głównego: TVN24BiŚ