Groźna bakteria w mięsie. "Wiąże się z ryzykiem zatrucia"

Tatar wołowy
GIS ostrzega przed obecnością glutenu w partii chrupek kukurydzianych
Źródło: GIS
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w piątek o wykryciu bakterii Escherichia coli, produkujących toksynę Shiga (STEC) w partii tatara wołowego. Kwestionowana partia produktu jest wycofywana ze sklepów.

"Spożycie produktu zanieczyszczonego Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - ostrzegł GIS w komunikacie.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: tatar wołowy, 200 g,
  • Numer partii: 8525281202,
  • Termin przydatności do spożycia: 24 października 2025 r.,
  • Producent: SOKOŁÓW Spółka Akcyjna Oddział w Tarnowie.
W partii tatara wołowego "Sokołów" wykryto bakterie Escherichia coli
W partii tatara wołowego "Sokołów" wykryto bakterie Escherichia coli
Źródło: GIS

Tatar wycofany ze sklepów

GIS poinformował, że Sokołów S.A. rozpoczął procedurę wycofania kwestionowanej partii produktu, a organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania z obrotu i prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, a w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu należy skontaktować się z lekarzem" - zaapelował urząd.

Sokołów zabiera głos

W przekazanym PAP oświadczeniu firma Sokołów SA poinformowała, że zleciła dodatkowo niezależne badania.

"Przeprowadziliśmy dodatkową weryfikację procesu, surowców oraz powierzchni produkcyjnych pod kątem spełnienia przez Zakłady rygorów sanitarnych. Podjęliśmy również decyzję o zwiększeniu zakresu i częstotliwości badań w kierunku obecności bakterii E. coli, w tym specyficznych szczepów Escherichia coli STEC" – przekazała firma.

Zapewniła, że "problem dotyczy wyłącznie produktów z ww. partii".

OGLĄDAJ: TVN24 HD
pc

TVN24 HD
NA ŻYWO

pc
Ten i inne materiały obejrzysz w subskrypcji
Zobacz także: