400 mld dolarów warta jest żywność, który co roku trafia do kosza - informuje serwis CNN Money, powołując się na raport brytyjskiej organizacji WRAP. Najwięcej jedzenia marnuje się w Azji, następnie w Europie i Ameryce Płn.
Według raportu opierającego się na szacunkach ONZ konsumenci wyrzucają rocznie 280 mln ton żywności.
Słabe lodówki
WRAP zwraca uwagę na potrzebne zmiany, które pozwolą zaoszczędzić dziesiątki lub nawet setki milionów dolarów. Chodzi m.in. o obniżenie temperatury w lodówkach i lepszej jakości opakowania, które w większym stopniu mogą zahamować psucie się produktów. WRAP szacuje, że można byłoby uratować 1/4 odpadów żywnościowych, gdyby ludzie używali lepszego sprzętu chłodniczego. Ale - jak pisze - CNN Money - ten problem wykracza daleko poza niedbalstwo konsumentów czy słaby sprzęt AGD. Do marnowania jedzenia dochodzi zanim trafi ono na półki sklepowe. Warzywa i owoce gniją już na polach i w sadach. Żywność często ulega uszkodzeniu także podczas przetwarzania i dystrybucji. ONZ obliczyła, ze każdego roku marnuje się 415 mln ton żywności, która jeszcze nie została zebrana z pól uprawnych. Natomiast po zbiorach, ale jeszcze przed dystrybucją, wyrzucane jest 600 mln ton jedzenia.
Autor: tol / Źródło: CNN Money
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu