Firma architektoniczna Snohetta zaprezentowała projekt pierwszej podwodnej restauracji w Europie. Ma ona powstać w gminie Lindesnes na południu Norwegii.
Jak podaje CNN, prace nad realizacją projektu rozpoczną się w lutym 2018 roku i mają zakończyć się na początku 2019 roku.
Nie tylko restauracja
Under, bo tak nazywa się projekt, będzie 3-poziomowym budynkiem położonym 5 metrów pod powierzchnią morza.
Co ciekawe, nie będzie tam znajdowała się wyłącznie restauracja, ale również ośrodek badawczy. A to za sprawą tego, że budynek znajduje się w bezpośredniej bliskości z naturą.
Dzięki swojej grubości, betonowe ściany mają być odporne na ciśnienie i wstrząsy w trudnych warunkach morskich. Podobnie jak zatopiony peryskop, akrylowe okna restauracji będą oferowały widok na dno morskie. Okno będzie miało 4 metry wysokości i 11 metrów długości.
Budynek ma przypominać swego rodzaju betonową muszlę, która z biegiem czasu może stać się sztuczną rafą dla małż.
Jak czytamy w opisie do projektu, restauracja ma przyciągać interdyscyplinarne zespoły badawcze studiujące biologię morską i życie ryb. Naukowcy z norweskich ośrodków badawczych będą między innymi dążyć do wyszukiwania dzikich ryb za pomocą sygnału dźwiękowego. Naukowcy pomogą również stworzyć optymalne warunki na dnie morza, dzięki czemu ryby i skorupiaki mają mieć stworzone warunki do rozwoju w pobliżu restauracji.
Budynek ma pomieścić maksymalnie 80-100 gości. Szefem kuchni będzie Nicolai Ellitsgaard Pedersen, a jego specjalnością mają być lokalne przysmaki z owoców morza, takich jak dorsz, homar, małże. W menu znajdzie się również "truflowy kelp".
Autor: mb/gry / Źródło: snohetta.prezly.com, CNN
Źródło zdjęcia głównego: snohetta.prezly.com