514 tysięcy zlikwidowanych miejsc pracy i 22 tysiące zamkniętych firm - takie piętno na gastronomii we Włoszech odcisnęła w 2020 roku pandemia - wynika z raportu federacji usług. Dodano, że straty poniosło ponad 97 procent przedstawicieli tej branży.
60 procent restauratorów odnotowało spadek obrotów o więcej niż połowę.
Obroty we włoskiej gastronomii spadły o 20 procent
- Społeczne wyrzeczenia wymuszone na naszym sektorze nie zostały w odpowiedni sposób zrekompensowane - stwierdził prezes federacji usługodawców Lino Enrico Stoppani. W raporcie podkreślono, że 89 procent przedsiębiorców z branży gastronomicznej uważa wsparcie finansowe za niewielkie lub niewystarczające.
W reakcji na przedstawione dane minister rozwoju gospodarczego Giancarlo Giorgetti zapewnił, że w następnym rządowym dekrecie przeznaczone zostaną dalsze środki na wsparcie dla tego sektora.
Dotychczasowe tegoroczne dane wskazują, że obroty w gastronomii spadły średnio o 20 procent. Według prognozy, ożywienia nie należy spodziewać się przed 2022-2023 rokiem.
85 procent przedstawicieli branży wyraziło zarazem w sondażu nadzieję na powrót do sytuacji sprzed pandemii.
Dotąd we Włoszech potwierdzono ponad 4,1 miliona przypadków zakażeń; z powodu COVID-19 zmarło ponad 124 tysiące osób.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock