Firma Asahi Shuzo, produkująca popularną japońską markę sake Dassai, zapłaciła japońskiej agencji kosmicznej (JAXA) za dostęp do modułu eksperymentalnego Kibo, który jest częścią Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS). To właśnie tam w "szczególnym środowisku mikrograwitacji" przeprowadzone zostaną testy fermentacji specjalnego napoju, przekazał w piątek CNN.
ZOBACZ TEŻ: "Kosmos jest na wyciągnięcie ręki, nawet jak się siedzi na kanapie"
Alkohol z kosmosu
Jeśli testy zakończą się powodzeniem, powstanie pierwszy alkohol wyprodukowany w kosmosie. Butelka kosmicznej sake o pojemności 100 ml ma kosztować na Ziemi 100 milionów jenów, czyli równowartość ponad 2,5 mln zł. Jak zauważa amerykański portal, standardowa porcja sake to zwykle 80 ml.
- Nie ma stuprocentowej gwarancji powodzenia testów fermentacyjnych - zauważył Souya Uetsuki z firmy Asahi Shuzo, cytowany przez CNN. Wyjaśnił, że warunki panujące w ISS mogą sprawić, że proces fermentacji będzie przebiegał inaczej niż na naszej planecie.
Uetsuki dodał też, że firma ma nadzieję, iż nowy projekt pozwoli zrozumieć proces fermentacji w kosmosie, a co za tym idzie, umożliwić produkcję alkoholu na Księżycu. - W przyszłości, gdy ludzie będą mogli swobodnie podróżować między Księżycem a Ziemią, niektórzy będą odwiedzać Księżyc jako turyści. Celem tego projektu jest opracowanie sake, którą można się delektować na Księżycu - dodał przedstawiciel Asahi Shuzo.
ZOBACZ TEŻ: Przywrócono kontakt z Voyagerem 1
Sake - jak powstaje
Sake to japoński napój alkoholowy powstający w wyniku naturalnej fermentacji. Proces produkcji obejmuje kilka etapów: gotowanie ryżu na parze, mieszanie, fermentację i prasowanie. W trakcie fermentacji wykorzystywane są ryż, woda, drożdże oraz specjalna pleśń ryżowa - koji, która rozkłada skrobię na cukry fermentacyjne. Cały proces wytwarzania trwa około dwóch miesięcy. Aby napój mógł zostać zaklasyfikowany jako japońskie sake, ryż wykorzystywany do produkcji musi pochodzić z Japonii.
Na początku grudnia sake została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości przez Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Edukacji, Nauki i Kultury (UNESCO) - informowała agencja Associated Press. Na listę trafiły także inne tradycje kulinarne, w tym brazylijski biały ser, karaibski chleb z manioku oraz palestyńskie mydła z oliwy z oliwek.
- Sake uważana jest za dar boski i jest niezbędna w tradycyjnych japońskich ceremoniach oraz wydarzeniach społecznych - tłumaczył Kano Takehiro, ambasador Japonii przy UNESCO. Dodał, że "decyzja UNESCO to hołd dla wiedzy i umiejętności rzemieślniczych związanych z produkcją sake, sięgających niemal tysiąc lat wstecz". Trunek pojawia się także w klasycznej japońskiej literaturze, m.in. w "Opowieści o księciu Genji" z XI w.
ZOBACZ TEŻ: "Dziwne rzeczy" na zdjęciach z kosmosu
Autorka/Autor: wac//mm
Źródło: CNN, PAP
Źródło zdjęcia głównego: Noriko Hayashi/Bloomberg via Getty Images