Góry jedzenia na śmietniku. Co zrobić, by żywność trafiała na talerz, a nie do kosza

Do wyrzucania żywności przyznaje się aż 35 proc. PolakówShutterstock

Kupujemy i wyrzucamy na śmietnik coraz więcej żywności. W Polsce to nawet 9 mln ton rocznie. Na szczęście pojawiają się kolejne inicjatywy, które mają sprawić, by jedzenie trafiało na talerz, a nie do kosza. Pomóc może też każdy z nas. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad.

Na początek garść przerażających statystyk. Na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton jedzenia. To aż jedna trzecia produkowanej żywności. Niemal 100 mln ton żywności marnowane jest w Europie. Do tego niechlubnego wyniku przyłożyli się również Polacy, którzy na śmietnik wyrzucili 9 mln ton żywności. To jeden z najgorszych wyników w całej Unii Europejskiej.

Za dużo trafia do kosza

Marek Borowski, prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności podkreśla, że do wyrzucania żywności przyznaje się aż 35 proc. Polaków. - Wśród głównych przyczyn marnowania żywności konsumenci podają przegapianie terminu przydatności do spożycia (46 proc.), niewłaściwe przechowywanie żywności (33 proc.), przygotowywanie zbyt dużych porcji posiłków (22 proc.) oraz robienie za dużych zakupów (21 proc.) - mówi Marek Borowski.

Edyta Kochlewska, redaktor naczelna serwisu branżowego dlahandlu.pl przypomina, że każdy Europejczyk wyrzuca rocznie 123 kg żywności. A czteroosobowa rodzina pozbywa się każdego roku jedzenia o wartości 2,5 tys. zł.

Eksperci twierdzą, że jedną z głównych przyczyn marnowania żywności są promocje oferowane przez sklepy kup 3 w cenie 2, dodawanie gratisów czy sprzedaż produktów pakowanych w duże opakowania. Oznacza to, że jesteśmy namawiani do kupowania jedzenia którego najczęściej nie mamy szansy zużyć Edyta Kochlewska

- Eksperci twierdzą, że jedną z głównych przyczyn marnowania żywności są promocje oferowane przez sklepy kup 3 w cenie 2, dodawanie gratisów czy sprzedaż produktów pakowanych w duże opakowania. Oznacza to, że jesteśmy namawiani do kupowania jedzenia którego najczęściej nie mamy szansy zużyć - mówi Kochlewska i dodaje, że jednym z najczęściej marnujących się produktów w domach jest chleb. - Bo dzisiejsza przemysłowa technologia produkcji powoduje, że jest on świeży tylko jeden dzień - dodaje ekspertka. Dlatego chleb jest produktem, który najczęściej trafia na śmietnik. Taki los spotyka aż 62 proc. zakupionego pieczywa.

Rozwiązać problem

Jednak zdecydowaną większość jedzenia w Polsce na śmietnik wyrzucają nie gospodarstwa domowe, a przedsiębiorstwa, czyli m.in. supermarkety, hurtownie, czy fabryki. Tworzą one łącznie niemal 7 mln ton odpadów żywnościowych. Na szczęście pojawia się coraz więcej inicjatyw, które mają skalę tego marnotrawstwa ograniczyć. Dobrym przykładem jest piekarnia "Pod Telegrafem" z Kielc. Przed rokiem powstał tam outlet z czerstwym chlebem. Piekarnia zaczęła od przeceniania pieczywa na godzinę przed zamknięciem, a następnie postanowiła przez cały dzień sprzedawać chleb z dnia poprzedniego. Oczywiście po dużo niższej cenie. Pomysł spotkał się z ogromnym zainteresowaniem i odbił echem niemal w całej Polsce. Ciekawą inicjatywą jest też Food Outlet z Gdyni. Biznes polega na wieczornym (po godz. 22.) sprzedawaniu i dostarczeniu jedzenia, które przygotowały w ciągu dnia miejscowe restauracje. Ceny są nawet o połowę niższe niż należałoby zapłacić w lokalu, więc chętnych nie brakuje. A przy okazji mniej żywności trafia na śmietnik. Na jeszcze większą skalę chce działać Michał Nowak, który wpadł na pomysł stworzenia Outletu Spożywczego. - W naszym kraju marnują się olbrzymie ilości żywności. Podobnie jest na całym świecie. Gdyby tylko Europa nie marnowała jedzenia to każdego roku można byłoby wykarmić 200 mln ludzi - mówi i dodaje, że współcześnie niemal każdy ma dostęp do internetu, czy to w tablecie, czy smartfonie. Dlatego ten dostęp do sieci można pozytywnie spożytkować. - Pomyśleliśmy, że można to wykorzystać tak, aby żywność zamiast na śmietnik trafiała do potrzebujących. Dlatego stworzyliśmy Outlet Spożywczy - dodaje.

Jak to działa?

Internetowa platforma to portal do handlu artykułami spożywczymi o kończącej się dacie ważności, bądź delikatnie uszkodzonymi, ale z zastrzeżeniem, że ich opakowanie musi być szczelne.

Walczymy o to, aby żywność się nie marnowała. Kiedy żywność trafia do śmietnika, to jest to porażka nas wszystkich. Staramy się zrobić wszystko, aby żywność trafiła do klientów, a nie do kosza. Michał Nowak

- Swoją ofertę na naszej platformie mogą przedstawić np. hurtownie spożywcze, czy producenci żywności. Właściwie każda firma borykająca się z problemem marnowania żywności - tłumaczy Nowak. Z drugiej strony z platformy będą korzystać firmy, które są zainteresowane tańszym towarem z krótkim okresem do spożycia, bo wiedzą, że zostanie on szybko skonsumowany. - Chodzi np. o stołówki w szkole, szpitalu, zakładach pracy, a także firmy cateringowe i restauracje, które i tak wydają ogromną ilość żywności każdego dnia i nie muszą magazynować jej przez np. 10 miesięcy. Wystarczy im, że produkt może poleżeć jeszcze np. miesiąc. Dla nich ważne jest, aby w dniu podania produkt był pełnowartościowy, a nie mógł leżeć w magazynie jeszcze rok. A jeśli można kupić go połowę taniej, to dla nich czysty biznes - wyjaśnia Nowak.

Jak skorzystać?

Każda firma, która ma żywność z krótkim terminem ważności, może bezpłatne dodać ofertę na platformę Outletu.

- Uważamy, że możemy sięgać po zyski jedynie w przypadku, gdy towar zostanie sprzedany. Zatem zarabiamy na prowizji nie od wystawionych ofert, te są bezpłatne, ale jedynie od tych, które zostaną sfinalizowane. Zarabiamy jedynie, gdy klient osiągnie sukces, a sukcesem jest oczywiście sprzedaż towaru. Wysokość prowizji zależy od ilości towaru, który chce sprzedać producent. Im jest go więcej, tym prowizja jest mniejsza - tłumaczy Nowak. W przypadku, gdy wystawiony w serwisie produkt nie sprzeda się, to jego właściciel będzie mógł zdecydować do jakiej organizacji pożytku publicznego ma trafić. - Jeśli ktoś wystawi towar i nie będzie na niego chętnych, to nikt nie ponosi kosztów - tłumaczy Nowak. Tu pojawia się druga opłata, na której zarabia Outlet Spożywczy. - To koszt sporządzenia dokumentacji związanej z rozliczeniem VAT-u z tytuły darowizny oraz poinformowanie organizacji użytku publicznego o tej darowiźnie. Opłata wynosi 100 zł. Jest stała i niezależna od ilości towaru - tłumaczy Nowak. - Walczymy o to, aby żywność się nie marnowała. Kiedy żywność trafia do śmietnika, to jest to porażka nas wszystkich. Staramy się zrobić wszystko, aby żywność trafiła do klientów, a nie do kosza - uważa.

Co zrobić?

Aby odwrócić trend zwiększającej się ilości wyrzucania dobrego jedzenia potrzeba wiele zmian. Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności przekonuje, że dobrym krokiem było zdjęcie podatku VAT od darowizn żywnościowych. - Jednak niektórzy producenci nadal o tym nie wiedzą, a są instytucje, które chętnie odbiorą taką żywność. Warto, aby instytucje państwowe przygotowały przepisy sprzyjające przekazywaniu jedzenia, czyli np. dodatkowe ulgi podatkowe - mówi Borowski.

Firm nie ma co straszyć grzywnami, ale trzeba zachęcić marchewką w postaci opłacalnego rozwiązania. Jest to opłacalne zarówno ze względów biznesowych, jak i wizerunkowych Michał Nowak

Również Michał Nowak uważa, że potrzeba większych zachęt dla firm. Przypomina, że we Francji sklepy wielkopowierzchniowe mają obowiązek przekazywania pod karą grzywny żywność organizacjom użytku publicznego. - Firm nie ma co straszyć grzywnami, ale trzeba zachęcić marchewką w postaci opłacalnego rozwiązania. Jest to opłacalne zarówno ze względów biznesowych, jak i wizerunkowych. A wielu firmom coraz częściej zależy nie tylko na dobrym wyniku finansowym, ale również na pozytywnym postrzeganiu - twierdzi Nowak. Zdaniem Edyty Kochlewskiej niezbędna jest też edukacja konsumentów, którzy często nie wiedzą jaka jest skala problemu i jakie są konsekwencje wyrzucania żywności. - Konsumentów trzeba również uczyć planowania zakupów oraz posiłków, a także właściwego przechowywania żywności. Wszystko to razem ma szansę dać efekt. Tak jak obecnie, coraz bardziej zwraca się uwagę konsumentów na konieczność czytania etykiet, aby wiedzieli co znajduje się w składzie produktów, tak kolejnym krokiem powinny być działania ukierunkowanie na ograniczenie niepotrzebnych zakupów - mówi Kochlewska.

Każdy z nas

O porady, jak nie marnować jedzenia, zapytaliśmy kucharza Jakuba Kuronia. Jego zdaniem jeśli zaczniemy przestrzegać jego "dekalogu", to nie tylko wyrzuconego do śmieci pożywienia będzie mniej, ale również oszczędzimy sporo pieniędzy. 1. Kupuj odpowiedzialnie. Zastanów się czy „ten” produkt jest ci niezbędny. Nie kieruj się promocjami, lepiej kupić mniej, ale lepszej jakości. 2. Nie chodź na zakupy „na głodniaka”. Ekonomistka Alison Jing Xu z Uniwersytetu w Minnesocie nie tak dawno pochyliła się nad tym problemem i odkryła, że osoby, które wchodzą do sklepu głodne opuszczają go nie tylko z dodatkowym pudełkiem ciastek, ale także kuponami do SPA czy nowym iPad'em. 3. Zrób szybki przegląd lodówki, zawsze przygotuj listę zakupów. Nie będziesz dublował rzeczy, które już masz. 4. Planuj posiłki na kilka dni. Unikniesz kombinowania w ostatniej chwili. Nawet jeżeli coś ci zostanie z poprzedniego dnia, szybko zmodyfikujesz menu. 5. Zamrażanie to nadal najskuteczniejszy sposób przechowywania jedzenia. Mrozić można prawie wszystko: warzywa, nabiał, mięso, pieczywo czy gotowe dania. 6. Spróbuj zachować porządek w lodówce, to bardzo pomaga w planowaniu posiłków. Produkty odpowiednio ulokowane w lodówce, zachowują dłużej świeżość. Mięso na dole, gdzie temperatura jest najniższa. Wędliny, nabiał w środkowych partiach. Napoje, jajka, sosy na drzwiach. 7. Nawet jeżeli kupimy czegoś za dużo, metod konserwacji żywności jest dużo. Wędzenie, suszenie, konfitowanie, wekowanie, mrożenie. 8. Jeżeli sezon na to pozwala, można posadzić zioła (natkę, koperek, bazylię) nie będziemy ich musieli co chwilę kupować. Z nadmiaru zakupionej cebuli wyrośnie szczypior, z końcówki selera naciowego zaczną wyrastać nowe liście, tak samo z sałatą rzymską. 9. Bądź kreatywny w kuchni, nie wszystko musi się w 100 proc. zgadzać z przepisem. Pierwszeństwo powinno mieć jedzenie, które może się zmarnować. 10. Warto mieć solidnie zaopatrzoną „spiżarkę suchą”, czyli tzn. makrony, kasze, mąka, ryż, przeciery, warzywa w puszkach. To zawsze daję solidną bazę przy gotowaniu, a dokupić potrzeba tylko dodatki. Takie produkty mają bardzo długi termin przydatności do spożycia, więc przegląd można robić raz na rok.

Autor: Marek Szymaniak / Źródło: tvn24bis.pl,

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock

Pozostałe wiadomości

Cła, kontrowersje wokół DOGE i straty wizerunkowe to koszmar dla Tesli i jej inwestorów - wskazują analitycy. Złe wyniki mogą dodatkowo pogrążyć spadające w ostatnim czasie akcje firmy Elona Muska - podał portal stacji CNN.

Gigant "wpadł w pułapkę". "Wina Muska"

Gigant "wpadł w pułapkę". "Wina Muska"

Źródło:
CNN

Firma kurierska DHL przekazała, że wstrzymuje dostawy części przesyłek do USA. Powodem jest "znaczny wzrost" biurokracji przy odprawie celnej, związany z wprowadzeniem nowego systemu celnego przez Donalda Trumpa.

Wstrzymują część dostaw do USA. Skutki decyzji Trumpa

Wstrzymują część dostaw do USA. Skutki decyzji Trumpa

Źródło:
PAP, BBC

Chiny przestrzegają inne państwa przed "uleganiem" USA w rozmowach handlowych dotyczących ceł wprowadzonych przez Donalda Trumpa - informuje portal stacji BBC. Pekin grozi też innym krajom "krokami odwetowymi", jeśli porozumienia ze Stanami Zjednoczonymi będą kosztem Chin.

Groźba Pekinu. "Chiny nigdy tego nie zaakceptują"

Groźba Pekinu. "Chiny nigdy tego nie zaakceptują"

Źródło:
BBC

Donald Trump zaapelował do światowych liderów i biznesmenów, by "budowali w Ameryce", aby uniknąć ceł. Prezydent USA dodał, że naprawa błędów "dziesięcioleci nadużyć" nie będzie łatwa.

Trump: to nie będzie dla nich łatwe

Trump: to nie będzie dla nich łatwe

Źródło:
PAP

Papież Franciszek rozpoczął reformę Banku Watykańskiego, by po latach skandali i zarzutów o pranie pieniędzy dostosować go do międzynarodowych standardów i wartości Kościoła - opisał Bloomberg. Agencja wyjaśniła, że w watykańskiej instytucji wprowadzono między innymi publikację rocznych raportów, bardziej rygorystyczne zarządzanie i regulacje zapewniające przejrzystość.

Tak papież Franciszek zreformował finanse Watykanu

Tak papież Franciszek zreformował finanse Watykanu

Źródło:
Bloomberg

Zyskująca na popularności czekolada dubajska przyczyniła się do wzrostu popytu na pistacje. To z kolei doprowadziło do wzrostu cen tych orzechów - wskazał "Financial Times". Według dziennika w ciągu roku pistacje zdrożały o jedną trzecią.

Nowy trend. Ceny wystrzeliły

Nowy trend. Ceny wystrzeliły

Źródło:
PAP

Produkcja cementu to jedno z głównych źródeł emisji gazów cieplarnianych w Polsce. W 2022 roku odpowiadał za ponad 20 procent emisji przemysłowych - wskazał Polski Instytut Ekonomiczny. W dekarbonizacji sektora pomóc mają nowe technologie, takie jak wychwyt i magazynowanie CO2.

Sektor z problemami. "Dodatkowe wyzwanie"

Sektor z problemami. "Dodatkowe wyzwanie"

Źródło:
PAP

W najbliższych tygodniach można spodziewać się umocnienia polskiej waluty do około 4,25 złotego za euro - uważa Mirosław Budzicki, strateg z banku PKO BP. Jego zdaniem przyczyni się do tego uspokojenie sytuacji wokół ceł i złagodzenie oczekiwań co do obniżki stóp procentowych.

Co ze złotym i stopami procentowymi? "Rynek się zorientuje, że przesadził"

Co ze złotym i stopami procentowymi? "Rynek się zorientuje, że przesadził"

Źródło:
PAP

30-letnia Lucy Guo to najmłodsza kobieta na świecie, która sama dorobiła się miliarda dolarów - podał "Forbes". Współzałożycielka Scale AI odeszła z firmy wiele lat temu, ale zatrzymała jakże wartościowe teraz udziały.

Przebiła Taylor Swift. Oto najmłodsza z miliarderek

Przebiła Taylor Swift. Oto najmłodsza z miliarderek

Źródło:
"Forbes"

Branża turystyczna w Izraelu i na terytoriach palestyńskich jest w kryzysie. Sklepikarze z Jerozolimy obwiniają wojnę, na co wskazują też dane. W 2024 roku do Izraela przyjechał niecały milion osób z zagranicy, a jeszcze w 2019 roku turystów było ponad 4,5 miliona.

Branża w kryzysie. "Nie ma praktycznie żadnych klientów"

Branża w kryzysie. "Nie ma praktycznie żadnych klientów"

Źródło:
PAP

Nałożone przez USA cła oraz rosnące wydatki publiczne w Niemczech mogą wpłynąć na wzrost inflacji - stwierdził członek Rady Prezesów Europejskiego Banku Centralnego Madis Muller.

Członek EBC o wpływie ceł na inflację

Członek EBC o wpływie ceł na inflację

Źródło:
PAP

Firmy z Chin są obecne w jednej trzeciej portów w Afryce. Tak duże zaangażowanie państwowych spółek daje Chińczykom większe wpływy niż w jakimkolwiek innym miejscu na świecie.

Są w co trzecim porcie Afryki. Amerykanie wskazują powody

Są w co trzecim porcie Afryki. Amerykanie wskazują powody

Źródło:
PAP

Ukraina może być zmuszona do importowania 6,3 miliarda metrów sześciennych gazu. Zapasy surowca spadły do rekordowo niskiego poziomu - oświadczył Serhij Makohon, były szef niezależnego Operatora HTS Ukrainy.

Problem Ukrainy. "Najniższy w historii" poziom zapasów

Problem Ukrainy. "Najniższy w historii" poziom zapasów

Źródło:
PAP

National Gallery w Londynie zorganizowało loterię. Zwycięzca spędzi noc wśród arcydzieł van Gogha, Renoira oraz Moneta. Zgłoszenia można składać do 28 kwietnia.

Noc w muzeum. "To prawdziwa okazja"

Noc w muzeum. "To prawdziwa okazja"

Źródło:
PAP

Zegarek kieszonkowy należący do pasażera Titanica trafi na aukcję. Szacuje się, że jego cena może osiągnąć nawet 50 tysięcy funtów, czyli około 250 tysięcy złotych.

Wyjątkowa aukcja. Zegarek z Titanica na sprzedaż

Wyjątkowa aukcja. Zegarek z Titanica na sprzedaż

Źródło:
PAP

W sobotę w Lotto nie odnotowano głównej wygranej. Kumulacja rośnie do 12 milionów złotych. Oto wyniki losowania Lotto i Lotto Plus z 19 kwietnia 2025 roku.

Wyniki Lotto. Szóste takie losowanie z rzędu

Wyniki Lotto. Szóste takie losowanie z rzędu

Źródło:
tvn24.pl

Chaotyczna polityka Donalda Trumpa może spowodować, że dojdzie do stabilizacji relacji Unia Europejska - Chiny. Grzegorz Stec, szef brukselskiego biura think tanku MERICS, uważa, że "teraz zmienił się kontekst i Pekin próbuje to wykorzystać".

Analityk: taki jest cel Chin

Analityk: taki jest cel Chin

Źródło:
PAP

Prawie 50 tysięcy modeli Alfa Romeo Tonale i Dodge Hornet zostało wycofanych z amerykańskiego rynku przez właściciela marek - Chryslera.

Gigant wycofuje prawie 50 tysięcy aut

Gigant wycofuje prawie 50 tysięcy aut

Źródło:
Reuters

Jest rok 2025. Niemal cała Kanada jednoczy się na skutek działań administracji Trumpa. Niemal, bo jest wyjątek, jedna prowincja, która nie chce działań odwetowych i grozi separacją w razie wygranej Partii Liberalnej w wyborach federalnych 28 kwietnia - to Alberta.

Cła Trumpa jednoczą Kanadę. Jest jednak wyjątek

Cła Trumpa jednoczą Kanadę. Jest jednak wyjątek

Źródło:
PAP

Międzynarodowa turystyka w USA "szybko upada", a miejsca pracy związane z tą branżą "są zagrożone" - wynika z raportu serwisu Axios, na który powołuje się stacja MSNBC. To efekt polityki Donalda Trumpa, ale nie pomaga także Marco Rubio, sekretarz stanu USA, który stwierdził, że "wizyta w Ameryce to nie prawo" a "przywilej". 

Administracja Trumpa "rozpoczęła wojnę z turystyką". Ta "szybko upada", kolejne miejsca "zagrożone"

Administracja Trumpa "rozpoczęła wojnę z turystyką". Ta "szybko upada", kolejne miejsca "zagrożone"

Źródło:
MSNBC

W Pekinie odbył się pierwszy półmaraton, w którym udział wzięli nie tylko ludzie, ale także humanoidalne roboty. Wśród tych drugich wygrał Tiengong Ultra, który trasę 21 kilometrów pokonał w 2 godziny, 40 minut i 42 sekundy.

Ludzie i roboty. Pierwsze takie zawody na świecie

Ludzie i roboty. Pierwsze takie zawody na świecie

Źródło:
PAP