Masło tanieje na światowych rynkach, ale w polskich sklepach ceny spadają bardzo powoli - zwraca uwagę główny analityk portalu Cinkciarz.pl Marcin Lipka. Za masło Polacy płacą więcej niż Niemcy, Holendrzy czy Finowie.
Od czterech miesięcy spadają hurtowe ceny masła w Europie. Według danych ministerstwa rolnictwa masło tanieje na giełdach w Niemczech czy w Holandii, ceny spadły z historycznych szczytów o prawie 40 proc.
Jak zauważa Marcin Lipka, w Polsce te obniżki są znacznie skromniejsze, co powoduje, że hurtowe ceny masła są wyższe w naszym kraju niż u naszych zachodnich sąsiadów.
Masło w Europie
Średnia grudniowa cena sprzedaży 100 kg masła wynosiła w Polsce 481 euro. Z kolei w Niemczech czy w Holandii było to odpowiednio 425 oraz 420 euro.
Z danych Eurostatu wynika, że ceny detaliczne masła w Finlandii wzrosły do grudnia ub.r. jedynie o 3,03 proc. w porównaniu ze średnim poziomem w 2015 r., a w Polsce w analogicznym okresie było to 49,1 proc.
Ponieważ w 2015 r. Finowie i Polacy płacili w sklepach praktycznie tyle samo za ten popularny tłuszcz - ok. 5 euro za kg, teraz masło kosztuje nas ok. 45 proc. więcej niż Finów - podsumowuje Lipka. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej masło od listopada 2016 r. do listopada 2017 r. zdrożało o 48,9 proc. W listopadzie 2016 średnia cena kostki (200 dkg) masła wyniosła 4,7 zł, a rok później 7 zł. Z danych resortu rolnictwa wynika, że w drugi tygodniu cena zbytu masła średnio wynosiła 1743 zł za 100 kg, czyli 17,4 zł/kg (tj. ok. 3,5 zł za 200 dkg).
Autor: ps//dap / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock