Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii mrożonek warzywnych. Powodem jest ryzyko wystąpienia bakterii Listeria monocytogenes w produktach, które firma Greenyard wyprodukowała dla sieci Biedronka.
Firma Greenyard Frozen Poland poinformowała w komunikacie, że w związku z potencjalną niezgodnością mikrobiologiczną mrożonej kukurydzy użytej do produkcji, podjęła decyzję o prewencyjnym wycofaniu z obrotu niektórych mrożonek.
"Nasza decyzja jest podyktowana dbałością o najwyższe standardy bezpieczeństwa produktów i ma na celu wyeliminowanie nawet znikomego ryzyka spożycia składnika mogącego mieć wpływ na zdrowie konsumentów, jeśli produkt nie został przygotowany według instrukcji podanych na opakowaniu przez producenta" - dodał producent.
Chodzi o następujące mrożonki z datą przydatności do czerwca 2020 roku:
- Warzywa na patelnię z ziemniakami Mroźna Kraina 750 g, EAN 5901828001475, producent Greenyard,
- Warzywa na patelnię po włosku Mroźna Kraina 450 g, EAN 5903154542622, producent Greenyard.
Producent poinformował, że "badania kontrolne ww. produktów nie wykazały żadnych nieprawidłowości", jednak jak podkreślono w komunikacie, wszyscy klienci, którzy zakupili powyższe mrożonki są proszeni o ich zniszczenie lub zwrócenie do punktu sprzedaży, w którym zostały nabyte.
Komunikat w tej sprawie umieściła także na swojej stronie firma Jeronimo Martins Polska.
Przypomnijmy, że to nie pierwsze produkty wycofane ze sprzedaży przez firmę Greenyard Frozen Poland.
Groźna bakteria
Europejska Agencja Standardów Żywności poinformowała wcześniej, że do połowy czerwca zgłoszono 47 przypadków zatruć bakterią Listeria monocytogenes, dziewięć z nich było śmiertelnych. Żaden z tych przypadków nie miał miejsca w Polsce.
Bakterie zostały wykryte w mrożonych warzywach wyprodukowanych przez tę samą węgierską firmę w latach 2016-2018.
W komunikacie GIS z połowy lipca przypomniano, że większość mrożonych warzyw należy ugotować przed spożyciem - również wtedy, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. Jak podkreślono, należy zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.
Bakteria Listeria monocytogenes może wywoływać listeriozę - chorobę, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.
Autor: mb / Źródło: tvn24bis.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock