W sobotę oficjalnie przywitaliśmy meteorologiczną wiosnę, a dookoła pojawiają się oznaki nadchodzącego ocieplenia. W tym okresie warto przyjrzeć się przyrodzie z bliska - również w malutkich ekosystemach można zaobserwować wiele ciekawych zjawisk.
Czytaj także: W Tatrach zaczynają się toki głuszców i cietrzewi. Zamknięto część szlaków
Malutkie, ale jadalne
Jak przypomniał Karkonoski Park Narodowy, wczesną wiosną sporo dzieje się na opadłych świerkowych szyszkach. Wśród gatunków, które możemy na nich zaobserwować, są szyszkówki świerkowe (Strobilurus esculentus) - grzyby o niewielkich, brązowych kapeluszach, których średnica rzadko przekracza 2,5 centymetra, i intensywnie białych blaszkach. Co ciekawe, ich owocniki są jadalne.
Na świerkowych szyszkach pojawiają się także niejadalne gatunki grzybów. Jasna pieniążniczka szyszkowa (Baeospora myosura) występuje także na szyszkach sosny. Jadalną szyszkówkę na pierwszy rzut oka można pomylić z grzybówką wiosenną (Mycena strobilicola), która wyróżnia się jednak nieprzyjemnym zapachem amoniaku.
Przyroda budzi się do życia także wewnątrz szyszek. Tam schronienie znajdują larwy wielu gatunków ciem i motyli, w tym piśmicy świerkóweczki (Cydia strobilella), grotnika szyszkowca (Eupithecia pini) czy oprzędzenia szyszkogryza (Assara terebrella).
"Bez wielkiej przesady można stwierdzić, że dla niektórych gatunków szyszki świerkowe to niemal cały świat" - podsumowali pracownicy parku.
Wczesną wiosną na leżących na ziemi szyszkach świerków pojawiają się jadalne, ale małe szyszkówki świerkowe Strobilurus...
Posted by Karkonoski Park Narodowy on Sunday, March 2, 2025
Autorka/Autor: ast
Źródło: Karkonoski Park Narodowy, lasy.gov.pl, grzyby.pl
Źródło zdjęcia głównego: Adobe Stock