Reguła pięciu sekund
Popularna reguła mówi, że na jedzenie, które upuściliśmy na podłogę nie dostaną się groźne dla zdrowia bakterie i zarazki, jeżeli podniesiemy je przed upływem pięciu sekund.
- Reguła pięciu sekund jest tak na prawdę regułą 30 sekund - wyjaśniają badacze.
- Przeciętna bakteria porusza się prędkością 0,00072405 km/h. To 67 razy wolniej niż ogrodowy ślimak. Jednak kiedy jakikolwiek produkt upadnie na ziemię, niewielkie ilości bakterii skoczą na niego natychmiast - wyjaśnia Rober.
W swoich eksperymentach inżynierowie z NASA odkryli, że wilgotne resztki jedzenia, które leżą na podłodze dłużej niż 30 sekund, zbierają 10 razy więcej bakterii niż żywność leżąca tylko trzy sekundy. Wówczas do żywności dostają się Escherichia coli, salmonella i listeria, które kochają wilgotne środowiska, absorbując z nich wodę i składniki odżywcze, potrzebne im aby się rozwijać i mnożyć.
Powierzchnia, na którą upuszczamy jedzenie, również ma znaczenie. Dywany i wykładziny przenoszą mniej zarazków niż np. linoleum, ponieważ ich tkane pęczki znacznie zmniejszają powierzchnię dotykową jedzenia.
- Reguła pięciu sekund jest uzasadniona. Jeżeli upuścicie ciastko, macie więc bardzo dużo czasu - podsumowują eksperci z NASA.
Najbardziej niebezpieczne potrawy świata
Autor: mar/jap / Źródło: theindependent.com