Spędzanie letnich wieczorów na świeżym powietrzu sprzyja pogryzieniu przez komary. To jednak nie jedyny czynnik, jaki przyciąga te owady. Naukowcy przedstawili pięć powodów, dla których stajemy się dla nich atrakcyjnym celem.
Co lubią komary? Co je przyciąga do ludzi? Oto pięć rzeczy, które - według m.in. dr Leslie Vosshall z Uniwersytetu Rockefellera w Nowym Jorku, zespołu japońskich naukowców z Instytutu Technologii Kontrolowania Szkodników, czy czasopisma "The Lancet" - powodują nieprzyjemne ugryzienia.
Rodzaj krwi
Prawdą jest, że cukier zawarty we krwi jest atrakcyjny dla komarów. Rodzaj krwi nie jest tak ważny, chociaż grupa 0 jest mało atrakcyjna dla komarów, jest jednak przez nie bardziej lubiana, niż grupa A.
Dwutlenek węgla
Wszyscy go wydychamy, a on przyciąga komary. Używają one tzw. macek szczękowych, którymi wyczuwają nasz oddech. Gdy dwutlenek węgla połączy się z zapachem naszego ciała, chętniej przylatują do nas komary.
Kwas mlekowy
Komary wyczuwają także inne rzeczy, np. kwas mlekowy. Komary przenoszące wirusa żółtej febry są bardziej zainteresowane ludźmi, którzy mają kwas mlekowy na skórze. On sprawia, że ludzie mało atrakcyjni dla komarów mogą zacząć je przyciągać. To wyjaśnia, dlaczego ludzie po treningu przyciągają komary.
Ciąża
Kobiety w późniejszych etapach ciąży wydychają o 21% więcej powietrza, czyli też więcej dwutlenku węgla, w porównaniu do kobiet, które nie są w ciąży. Ciąża powoduje większy przepływ krwi pod skórą, co sprawia, że temperatura ciała jest wyższa nawet o 0,7 st. C. W ten sposób, komary łatwiej namierzą takie kobiety.
Piwo
Kwestią sporną jest stwierdzenie, że piwo przyciąga komary. Chociaż przeprowadzone badania wykazały, że po wypiciu jedynie 350 ml piwa o stężeniu alkoholu 5,5 proc. liczba komarów na ciele ochotnika wzrastała, nie jest to jednoznaczne, ponieważ badania były bardzo ograniczone. Zbadano tylko 13 osób. Naukowcy wykazali nawet, że nie ma korelacji pomiędzy ilością etanolu wykrytego w pocie, a ilością wypitego aktualnie piwa.
Zobacz, jakie są sposoby na komary:
Autor: AP/aw / Źródło: iflscience.com