O witaminie C nie możemy zapominać w codziennej, jesienno-zimowej diecie. Jak się okazuje, wcale nie jest jej najwięcej w cytrynach, ani nie ma ona nic wspólnego z kwaśnym smakiem owoców. Sprawdź, w jakich produktach znajdziesz jej najwięcej.
Witamina C odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. W okresie jesienno-zimowym jest nam szczególnie potrzebna, gdyż wzmacnia naszą odporność. Ponadto wspomaga pracę układu krążenia, zapobiega procesom starzenia oraz działa przeciwnowotworowo.
Dzika róża
Dzika róża to sezonowa roślina o wielu właściwościach zdrowotnych i odżywczych. W Polsce wciąż jest jeszcze niedoceniana. Owoc dzikiej róży to najbogatsze źródło witaminy C, ma jej w sobie więcej niż cytrusy - aż 1800 mg na 100 g. Oprócz walorów zdrowotnych, dzika róża ma cudowny aromat i smak. Swoje zastosowanie znajduje również w kosmetyce - rozjaśnia cerę i przebarwienia, nawilża i wygładza skórę oraz zmniejsza i pomaga zwalczyć zmiany trądzikowe.
Czarna porzeczka
Zawiera 183 mg witaminy C na 100 g. Czarna porzeczka może okazać się pomocna w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Zbawiennie działa na nasze oczy, kontroluje poziom cukru i cholesterolu w naszym organizmie, leczy infekcje układu moczowego. Zapobiega także wypadaniu włosów.
Natka pietruszki
Również przewyższa cytrusy - zawartość witaminy C w natce pietruszki wynosi 178 mg na 100 g. Dodatkowo, jest źródłem beta-karotenu. Jesienią pomoże nam w walce z kaszlem. Również świetnie działa na wzrok i skórę oraz od razu niweluje przykry zapach z ust.
Czerwona papryka
Zawarta w czerwonej papryce witamina C - 144 mg na 100 g - spowalnia proces powstawania zmarszczek i wspomaga układ odpornościowy. Papryka w tym kolorze przyda się także osobom z kruchymi naczynkami, ponieważ zawiera dużo rutyny. To naturalny związek pochodzenia roślinnego, zaliczany do grupy flawonoidów, który posiada właściwości antyoksydacyjne i uszczelniające naczynia krwionośne. Wykazuje też działanie przeciwzapalne. Dodatkowo dzięki zawartości beta-karotenu zapewni nam piękną cerę o zdrowym odcieniu.
Brokuły
Stanowią źródło cennych przeciwutleniaczy, takich jak selen. Zawierają także luteinę, koenzym Q10, witaminy A, C i beta karoten. Brokuły są także obfite w błonnik i białko, które podnoszą zdolności organizmu do spalania tłuszczu. Zawierają 83 mg na 100 g witaminy C. Żelazo razem z witaminą C pomagają lepiej absorbować minerały z pożywienia. Brokuły są też źródłem sulforafanu, który działa przeciwnowotworowo i korzystnie wpływa na wzrok.
Szpinaki i truskawki
Szpinak zawiera 68 mg na 100 g, truskawki 66 mg na 100 g. Szpinak zawiera również dużo wapnia, potasu, żelaza, sodu i fosforu. Truskawki natomiast są bogate nie tylko w witaminę C, ale również w witaminy z grupy B. Proponujemy zatem połączyć te składniki i stworzyć prawdziwą bombę witaminową. Zobacz przepis.
Poziomki
Zawierają 60 mg witaminy C na 100 g. Są pomocne w leczeniu bolącego gardła - w tym celu należy je płukać wywarem z liści poziomki. Owoce są natomiast pożyteczne w stanach podgorączkowych, są chłodzące i nie powodują fermentacji w żołądku.
Kiwi
Kiwi, również bogate w witaminę C, zawiera jej 59 mg na 100 g, przez co jest doskonałą bronią w walce z przeziębieniem. Wzmacnia organizm, a jedzone codziennie, zmniejszy ryzyko wystąpienia jesiennych zachorowań.
Cytryna
Cytryna, która najbardziej kojarzona jest jako źródło witaminy C, zawiera jej 53 mg na 100 g. Warto przyjrzeć się tym owocom w czasie jesieni - na pewno poprawią nam samopoczucie i dodadzą energii - jesienią sok z cytryny redukuje poziom stresu i pobudza. Jest także pomocna w leczeniu górnych dróg oddechowych. Ponadto owoc ma spore ilości saponiny o właściwościach antybakteryjnych, która pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy. Dodatkowo witamina C poprawia wchłanianie żelaza, które odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Przyspiesza również samooczyszczenie organizmu.
Autor: agr/jap / Źródło: x-news, dziendobry.tvn.pl, TVN Meteo, herbs2000.com
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock