Pomarańcze to owoce cytrusowe o wysokiej zawartości witaminy C. Pierwotnie pochodziły z Chin, ale dziś pomarańcze uprawiane są na całym świecie w krajach o ciepłym klimacie. Są niskokaloryczne i mają wiele cennych właściwości zdrowotnych, przyczyniają się m.in. do zachowania zdrowej skóry i zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób.
● Pomarańcze to owoce cytrusowe zawierające 70 proc. dziennej zalecanej dawki wit. C na 100 g owocu. ● Pomarańcze są też dobrym źródłem błonnika i potasu. ● Wartości zdrowotne pomarańczy wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości wit. C: zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i stanów zapalnych, zwiększają odporność, wspomagają produkcję kolagenu. ● Średnia pomarańcza (ok. 130 g) ma 60 kcal.
Pomarańcze to owoce cytrusowe rosnące na drzewach w ciepłym klimacie. Pomarańcze są jednymi z popularniejszych owoców, nie tylko ze względu na ich słodycz i soczystość, ale też na różnorodność zastosowań. Można je spożywać w sokach, marmoladach, jeść na surowo po obraniu, wykorzystywać skórkę w potrawach i ciastach.
Pomarańcze są szczególnie cenione ze względu na wysoką zawartość witaminy C, jednak zawierają też szereg innych związków roślinnych, składników odżywczych i przeciwutleniacze, które mogą zmniejszać stany zapalne w organizmie i przeciwdziałać niektórym chorobom.
Pomarańcze: właściwości
Właściwości zdrowotne pomarańczy wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C, która: ● pomaga organizmowi wytwarzać kolagen - białko przyspieszające gojenie ran i zapewniające dobrą kondycję skóry; ● ułatwia wchłanianie żelaza, zapobiegając anemii; ● wzmacnia układ odpornościowy; ● spowalnia postęp zwyrodnienia plamki żółtej - schorzenia związanego z wiekiem, prowadzącego do utraty wzroku; ● zwalcza rakotwórcze wolne rodniki; ● obniża poziom kortyzolu (hormonu stresu).
To nie koniec korzyści dla zdrowia ze spożywania pomarańczy. Owoce te mają także właściwości przeciwzapalne, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób serca, zapalenia stawów, nowotworów i choroby Alzheimera.
Dzięki zawartości wapnia pomarańcze pomagają zachować mocne kości. Jedna filiżanka soku pomarańczowego może podnieść dzienne spożycie potasu o 14 proc., co zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego i udaru mózgu.
Uwaga: Osoby z chorobą refluksową przełyku mogą odczuwać nasilenie objawów po spożyciu pomarańczy.
Ile witaminy C jest w pomarańczy?
Średnia pomarańcza zawiera aż 70 mg witaminy C. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u zdrowego dorosłego to 100 mg, jedna pomarańcza zapewnia więc ok. 70 proc. dziennej dawki tej witaminy. To ważne, ponieważ odpowiednie stężenie witaminy C we krwi wiąże się m.in. z niższym ryzykiem chorób serca, lepszą odpornością, zwiększoną produkcją kolagenu, zmniejszeniem stanów zapalnych.
Pomarańcze: składniki odżywcze
Średniej wielkości pomarańcza, ważąca ok. 130 g, zawiera: - 3 g błonnika, - 12 g cukru, - 1 g białka, - 14 mg witaminy A, - 70 mg witaminy C, - 6 proc dziennej zalecanej ilości wapnia, - 237 mg potasu, - 15,4 g węglowodanów.
Ile kalorii ma pomarańcza?
W średniej wielkości pomarańczy jest 60 kcal. Spożywanie jej wraz z białymi błonkami dostarcza 3 g błonnika, co sprawia, że pomarańcze są dobrym wyborem dla osób dbających o prawidłową masę ciała. Taka ilość błonnika pomaga również zadbać o zdrowe jelita, odpowiedni poziom cholesterolu, zmniejszyć ryzyko chorób serca i wrzodów. Błonnik reguluje również wchłanianie cukru.
Pomarańcz czy pomarańcza?
Ciekawostka: w niektórych regionach mówi się pomarańcz, a w innych pomarańcza. Jak jest poprawnie? Słownik Języka Polskiego nie pozostawia złudzeń: poprawna forma to ta pomarańcza, wyraz ten jest rodzaju żeńskiego.
ZOBACZ TEŻ >> Mandarynki, królowe zimy. Ile mają kalorii?
webmd.com
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock