Orzechy pekan (pecan) są nasionami owoców drzewa o nazwie orzesznik jadalny (Carya illinoinensis) zwanym także pekanowcem. Orzechy te zarówno wyglądem, jak i smakiem przypominają orzechy włoskie, jednak przewyższają je ilością wartości odżywczych. Orzechy pekan na stałe zagościły w kuchnia amerykańskiej, a od jakiegoś czasu podbijają cały świat. Są cenione nie tylko za swój wyjątkowy smak, który równie doskonale komponuje się z daniami słodkimi i wytrawnymi, ale przede wszystkim za szereg prozdrowotnych właściwości.
● Orzechy pekan to nasiona owoców orzesznika jadalnego – drzewa występującego w Ameryce Północnej. ● Szereg wartości odżywczych znajdujących się w orzechach pekan sprawia, że mają one wiele właściwości prozdrowotnych. ● Orzechy pekan są wysokokaloryczne, jednak ich spożywanie zalecane jest nawet osobom odchudzającym się, gdyż przyspieszają metabolizm i dodają energii. ● W Stanach Zjednoczonych orzechy pekan są bardzo popularne, dlatego stanowią składnik wielu amerykańskich dań, w tym przygotowywanej na Święto Dziękczynienia pecan pie, czyli tarty z orzechami pekan.
Orzechy pekan – gdzie rosną i gdzie można je kupić?
Orzesznik jadalny to gatunek drzewa należący do rodziny orzechowatych, który w naturze występuje w Ameryce Północnej. Zarówno drzewa, jak i owoce, które na nich rosną są bardzo wyjątkowe. Orzeszniki jadalne mogą osiągać aż 50 metrów wysokości i są w stanie wytwarzać owoce nawet przez 300 lat. Owocami pekanowca są nibypestkowce – otoczone mięsistą okrywą owoce właściwe, czyli orzechy. Po odpadnięciu okrywy pojawia się gładka, brązowa łupina orzecha, we wnętrzu której znajduje się jadalne nasiono (jądro orzecha). Na pierwszy rzut oka pekan jest podobny do orzecha włoskiego, jednak po bliższym przyjrzeniu się można zauważyć, że jest on mniej pofałdowany i nieco dłuższy.
Orzechy pekan można kupić w dobrych marketach spożywczych oraz sklepach ze zdrową żywnością – internetowych i stacjonarnych. Dostępne są orzechy pakowane i na wagę (łuskane i w łupinach), a ich cena waha się od 70 do nawet 150 złotych za kilogram.
Orzechy pekan – wartości odżywcze
Pośród wartości odżywczych orzechów pekan znajduje się wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów, a także składników, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Choć ten rodzaj orzechów, tak jak i inne tego rodzaju bakalie, ma sporo kalorii – 691 w 100 g, to warto wprowadzić go do codziennej diety. Wysoka kaloryczność orzechów pekan sprawia, że nawet mała ich ilość dostarcza organizmowi dużo energii, a zawarte w nich jednonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają przyswajanie witaminy A, D, E i K oraz wpływają korzystnie na wzrok, pracę układu nerwowego i poziom cholesterolu we krwi. W 100 gramach orzechów pekan znajduje się: - tłuszcz – 72 g, - w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 6,2 g, - węglowodany – 14,4 g, - w tym cukry – 4 g, - błonnik – 9,6 g, - białko – 9,2 g, - magnez – 121 mg, - żelazo – 2,5 mg, - cynk – 4,5 mg, - fosfor – 277 mg, - potas – 410 mg, - wapń – 70 mg, - miedź – 1,2 mg, - witamina B1 – 0,66 mg, - witamina B2 – 0,13 mg, - witamina B3 – 1,167 mg, - witamina B6 – 0,21 mg, - witamina C – 1,1 mg, - witamina A – 3,0 µg, - witamina E – 1,4 mg, - witamina K – 3,5 µg, - foliany – 22 µg.
Orzechy pekan – właściwości
Wprowadzenie nasion orzesznika jadalnego do diety szybko przyniesie wymierne korzyści dla organizmu. Do głównych właściwości orzechów pekan zalicza się: - redukcja stresu oksydacyjnego, - przyspieszona regeneracja komórek i tkanek, - obniżanie ciśnienia krwi, - zmniejszanie stężenia cholesterolu we krwi, - wspomaganie pracy serca, - łagodzenie stanów zapalnych, - zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób serca i miażdżycy, - redukcja bólu i sztywności stawów w chorobie zwyrodnieniowej stawów, - zmniejszanie ryzyka wystąpienia nowotworów, - wspomaganie pracy mózgu, w tym zapobieganie wystąpieniu choroby Parkinsona i Alzheimera, - łagodzenie objawów PMS, - wspomaganie leczenia osteoporozy, - wspomaganie odchudzania poprzez pobudzanie przemiany materii, - zapobieganie wczesnemu starzeniu się skóry.
Orzechy pekan – przepisy
Orzechy pekan są jednym z najbardziej popularnych rodzajów bakalii w Stanach Zjednoczonych, dlatego powstało naprawdę dużo przepisów, w których są jednym z głównych składników. Do najczęściej przygotowywanych przez amerykanów dań z tymi orzechami należy pecan pie, czyli tradycyjna, słodka tarta z orzechami pekan, która jest niemal obowiązkową pozycją na stole podczas Święta Dziękczynienia.
Przygotowanie tarty z orzechami pekan może być w polskiej kuchni nieco utrudnione przez wzgląd na trudno dostępne składniki, jednak równie smaczne i składające się z prostszych do znalezienia w miejscowych sklepach składników jest ciasto pekanowe. Do przygotowania ciasta z orzechów pekan potrzebne są:
składniki na ciasto: mąka pszenna – 200 g, masło – 140 g, cukier – dwie łyżki, sól – jedna płaska łyżeczka, woda – 60 ml.
składniki na nadzienie: masło – 60 g, cukier trzcinowy – jedna szklanka, syrop klonowy lub miód – 3/4 szklanki, sól – pół łyżeczki, esencja waniliowa – jedna łyżka bourbon – dwie łyżki, jajka – trzy sztuki, posiekane orzechy pekan – dwie szklanki.
Mąkę, cukier i sól należy wymieszać w misce, a następnie dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć. Po połączeniu się masła z sypkimi produktami trzeba wlać do mieszaniny wodę i energicznie zagnieść formując kulę. Tak przygotowane ciasto należy umieścić w lodówce na minimum godzinę. Po tym czasie konieczne jest rozwałkowanie ciasta i umieszczenie go na formie do pieczenia tworząc wysokie brzegi. Następnym krokiem jest nakłucie ciasta widelcem oraz ponowne umieszczenie w lodówce na około godzinę.
Po wyjęciu ciasta z lodówki trzeba wyłożyć jego wierzch papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem, fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Tak przygotowaną blachę z ciastem trzeba wstawić do nagrzanego do 175 st. Celsjusza piekarnika na 10 min, po czym należy usunąć papier oraz obciążenie i piec jeszcze przez pięć minut.
Upieczone ciasto można odstawić na bok do ostudzenia i zabrać się do przygotowania nadzienia.
Masło należy rozpuścić w garnku, a następnie dodać cukier i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się go. Po zdjęciu garnka z ognia można już dodać do masła połączonego z cukrem syrop klonowy, sól, esencję waniliową i bourbona. W oddzielnej misce trzeba roztrzepać jajka, do których należy dodać powstały w garnku karmel oraz posiekane orzechy pekan. Całość powinno się dokładnie wymieszać, a następnie wyłożyć na wcześniej wystudzony spód. Tak przygotowane ciasto należy włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 175 st. Celsjusza na około 50 minut.
Ciasto pekanowe podaje się wystudzone, a najlepiej smakuje z dodatkiem lodów lub bitej śmietany.
Jak skarmelizować orzechy pekan?
O wiele szybszą i łatwiejszą w przygotowaniu słodką przekąską są karmelizowane orzechy pekan. Do jej przygotowania potrzebne jest jedynie 10 gramów orzechów pakan (można je połączyć z innymi orzechami dla wzbogacenia smaku), 90 gramów cukru i dwie łyżki wody. Cukier i wodę należy umieścić w rondelku lub na patelni i podgrzewać na średnim ogniu do czasu rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru, można wsypać obrane orzechy pekan, zdjąć naczynie z gazu i mieszać do chwili aż karmel oblepi wszystkie cząstki orzechów. Tak przygotowane karmelizowane orzechy można wyłożyć na drewnianą deskę lub talerz i rozłożyć je łyżką, by poszczególne kawałki jak najmniej do siebie przylegały. Po wystudzeniu większe, zlepione ze sobą kawki należy pokruszyć, a całość przesypać do miseczki. Tak przygotowane orzechy karmelizowane są gotowe do spożycia.
ZOBACZ TEŻ >> Fistaszki – uprawa, wartości odżywcze, właściwości Migdały dobre na stres, dla mózgu i serca. Ile można ich zjeść dziennie? Orzechy laskowe - idealne na domową nutellę
Źródło: pzh.gov.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock