Orzechy laskowe to owoce krzewów z rodzaju leszczyna, które od najdawniejszych czasów stanowią pokarm ludzi. Podobnie jak inne orzechy posiadają wiele cennych właściwości i wartości odżywczych. Za najsmaczniejsze uchodzą orzechy laskowe z Turcji, która jest ich największym eksporterem, jednak w Polsce również są bardzo powszechne, a co za tym idzie, łatwo dostępne.
● Orzechy laskowe są bogatym źródłem zdrowych tłuszczy, żelaza oraz witamin E, A, C i z grupy B. ● Mimo że orzechy laskowe są dosyć kaloryczne, to ich spożywanie jest zalecane nawet osobom będącym na diecie, gdyż mają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. ● Orzechy laskowe można spożywać same jako zdrową przekąskę lub zrobić z nich domową nutellę, ciasto lub dodać do deseru.
Orzechy laskowe – właściwości
Ilość substancji odżywczych znajdujących w orzechach laskowych może wprost zadziwić. Najcenniejszym związkiem organicznym w nich zawartym jest witamina E zwana witaminą młodości i płodności, która jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki. Dzięki tej witaminie organizm jest chroniony przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Witamina E utrzymuje odpowiednią przepuszczalność błon komórkowych i ogranicza zlepianie się płytek dbając tym samym o zachowanie prawidłowej krzepliwości krwi. Ponadto wpiera funkcjonowanie wzroku, obniża poziom złego cholesterolu oraz pozytywnie wpływa na wydolność mięśni.
Pośród witamin i minerałów zawartych w orzechach laskowych znajdują się także: witamina A – ma kluczowy wpływ na proces widzenia, funkcje odpornościowe, regenerację komórek, wzrok oraz posiada działanie antyoksydacyjne,
witamina B1 (tiamina) – wspomaga prawidłową pracę serca i układu nerwowego, wspiera układ immunologiczny oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne,
witamina B2 (ryboflawina) – bierze udział w przemianach metabolicznych białek i tłuszczy oraz jest odpowiedzialna za spalanie cukrów w organizmie,
witamina B3 (niacyna, witamina PP) – jest bardzo istotna dla prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego, wpływa także na obniżenie poziom cholesterolu we krwi,
witamina B6 (pirydoksyna) – pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi, bierze udział w wytwarzaniu hemoglobiny, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego,
witamina B9 (kwas foliowy) – wspomaga układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz przeciwdziała niedokrwistości, gdyż wspiera prawidłową produkcję czerwonych krwinek,
witamina C (kwas askorbinowy) – wspomaga pracę układu odpornościowego, ma pozytywny wpływ na układ nerwowy, stymuluje produkcję kolagenu (budulec skóry, ścięgien, chrząstek, zębów, kości i naczyń krwionośnych),
Żelazo – ma wpływ na jakość czerwonych krwinek, których zadaniem jest dotlenianie komórek, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
W orzechach laskowych można także znaleźć: witaminę K, wapń, magnez, fosfor, potas i cynk. 100 gramów orzechów laskowych to około 630 kcal, 15 gramów białka, 60 gramów tłuszczu, 17 gramów węglowodanów (w tym ponad 4 gramy cukrów prostych) i 10 gramów błonnika.
Jak można jeść orzechy laskowe?
Orzechy laskowe sprawdzają się znakomicie zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do deserów i dań wytrawnych. Można je spotkać pod wieloma przetworzonymi postaciami, do których zaliczają się: - olej z orzechów laskowych, - masło z orzechów laskowych, - nalewka z orzechów laskowych (tzw. orzechówka).
ZOBACZ >> Pistacje – właściwości i zastosowanie
Czy pies może jeść orzechy laskowe?
Orzechy laskowe nie powinny być spożywane przez psa, ponieważ nie jest to dla niego zdrowy przysmak. Jednak jeśli twój pies zje kilka sztuk orzechów laskowych nie obawiaj się - taka ilość nie powinna sprawić mu żadnych problemów zdrowotnych.
Orzechy laskowe - cena
Cena orzechów laskowych różni się od siebie w zależności od sklepu i marki. Ogólnie za kilogram orzechów laskowych zapłacisz od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu złotych.
Domowa nutella - przepis
Spośród domowych sposobów na smaczne podanie owoców krzewów leszczyny najbardziej popularne jest ciasto z orzechami laskowymi oraz domowa nutella. Krem orzechowy jest bardzo prosty w przygotowaniu, smaczny, a do tego nie zawiera szkodliwego dla zdrowia oleju palmowego, który jest składnikiem oryginalnej Nutelli.
W celu zrobienia domowej nutelli należy przygotować: - 100 gramów orzechów laskowych, - dwie łyżki kakao, - ¼ szklanki mleka, - jedną łyżeczkę miodu, - blender, najlepiej o mocy nie mniejszej nić 100 W, - rondelek.
Orzechy muszą być pozbawione brązowej skórki, która jest gorzka, przez co może zepsuć smak domowej nutelli. Aby pozbyć się skórki z orzechów należy je umieścić na 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie orzechy trzeba ostudzić, a następnie umieścić w lnianym woreczku lub owinąć ściereczką i pocierać je o siebie do czasu aż zejdzie większość skórek. W sklepach dostępne są gotowe, prażone i obrane orzechy laskowe, jednak trzeba zwrócić uwagę, by nie kupić tych z dodatkiem soli lub cukru.
Orzechy bez skórek trzeba wsypać do blendera i miksować przez około od pięciu do ośmiu minut z krótkimi przerwami do czasu aż zaczną stopniowo zmieniać konsystencję na płynną. Mleko należy zagotować i pozostawić do ostygnięcia. Gdy mleko jest już schłodzone można połączyć wszystkie składniki w blenderze i miksować przez około jedną minutę. Po dokładnym połączeniu się składników gotowy krem należy przełożyć do czystego, zakręcanego słoiczka i przechowywać w lodówce.
Miód można zastąpić daktylami (pięć sztuk), a kakao gorzką czekoladą (50 gram). W celu uzyskania gładszej i bardziej błyszczącej konsystencji (bardziej przypominającą oryginalną Nutellę) można dodać łyżeczkę bezzapachowego oleju kokosowego.
Źródło: pzh.gov.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock