Ryba to jeden z postnych elementów wieczerzy wigilijnej. Najczęściej pojawiającą się rybą na wigilijnych stołach jest karp. Odpowiadamy na pytanie - skąd wzięła się w Polsce tradycja jedzenia karpia na Wigilię?
● Ryby odczuwają ból. Wiele sklepów nie sprzedaje już żywych karpi. ● Karp może żyć na wolności kilkadziesiąt lat. ● Popularne dania z karpia to karp w galarecie i karp smażony.
Karp - co to za ryba?
Karpie to ryby słodkowodne, które na wolności mogą żyć nawet kilkadziesiąt lat. Jeżeli chodzi o wielkość, to największym złowionym na wędkę karpiem świata jest osobnik o wadze ponad 51 kilogramów i długości ponad 112 centymetrów. Ryba została złowiona na Węgrzech.
Co jedzą karpie? Karpie żyjące na wolności żywią się przede wszystkim drobnymi zwierzętami - larwami, mięczaki, skorupiaki. Jedzą również rośliny wodne i glony.
Karpie na Wigilię
Jedną ze świątecznych tradycji, które obecne są w Polsce od lat, jest obecność karpia na wigilijnym stole. Dlaczego jednak te azjatyckie ryby, które do Polski sprowadzili cystersi na przełomie XII i XIII wieku, nagle stały się tak ważnym elementem świąt Bożego Narodzenia? Nie każdy pamięta, że był to pomysł Hilarego Minca, ministra przemysłu i handlu z czasów Władysława Gomułki. “Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce” to jego słowa. Ryba ta jest bowiem szybka i tania w hodowli.
Gdzie kupić karpia?
W ostatnich latach coraz częściej mówi się o tym, że ryby odczuwają ból. Pojawiają się bowiem kolejne badania, które tego dowodzą. Ryby nie mają jednak ekspresji, którą swoje cierpienie mogłyby przekazać.
Obecnie wiele sklepów wycofuje się ze sprzedaży żywego karpia. Często ryby były przetrzymywane w złych warunkach. Karpia nadal można jednak kupić i będzie idealny do wigilijnych potraw. Sklepy oferują karpia całego, patroszonego, dzwonki, filety i zapakowane porcje. Karp może być świeży lub mrożony.
Jak zrobić karpia?
Jako jedną z dwunastu wigilijnych potraw obok barszczu i pierogów najczęściej wymieniany jest karp. Przygotować go można na różne sposoby w zależności od upodobań.
Karp w galarecie Na początek należy przygotować rybę - zeskrobać łuski, wypatroszyć i pokroić na około cztero- lub pięciocentymetrowe dzwonki. Należy wyciąć oczy i skrzela. Następnie rybę trzeba umyć w zimnej wodzie, można skropić sokiem z cytryny i delikatnie posolić. W międzyczasie oczyść i pokrój w słupki warzywa - pietruszkę, marchew, selera, cebulę. Zalej je wodą, dodaj ziele angielskie i sól, a następnie gotuj przez około godzinę. Po tym czasie do odcedzonego wywaru dodaj karpia i gotuj przez około 20 minut. Później wyjmij karpia i dokładnie oczyść go z ości. Następnie na płaskie naczynie wyłóż rybę oraz warzywa. Całość zalej wywarem wymieszanym z żelatyną i dopraw. Kiedy całość ostygnie wstaw do lodówki.
Karp smażony Jak przygotować karpia do smażenia? Najważniejszy jest wybór odpowiedniego karpia - powinien być świeży. Najlepiej wybierać średniej wielkości karpia. Kiedy zaczynasz przyrządzać karpia, najpierw zdejmij z niego łuski i dokładnie go umyj. Odetnij też głowę, ogon i płetwy. Z głowy i płetw możesz później ugotować zupę rybną.
Tak przygotowaną rybę pokrój na równe pod względem szerokości dzwonki. Jak przyprawić karpia? Każdy z nich natrzyj delikatnie solą i wszystkie polej sokiem z cytryny. Po około 30 minutach panieruj je dokładnie w bułce tartej wymieszanej z mąką pszenną.
Jak smażyć karpia? Najlepiej na dużej patelni. Możesz smażyć karpia na maśle klarowanym. Ryba powinna od razu po zetknięciu z patelnią skwierczeć. Jak długo smażyć karpia? Pierwsza strona około pięciu minut, druga nieco krócej. Po zdjęciu ryby z patelni osusz ją ręcznikiem, żeby zebrać nadmiar tłuszczu.
Jak filetować karpia? Należy odciąć głowę, przekroić tułów wzdłuż i wyjąć wnętrzności. Następnie odcina się płetwy. Następnie od strony ogona, jadąc nożem po kręgosłupie odcina się dwa filety. Z jednego z nich należy delikatnie wyciąć żebra. Jak usmażyć karpia, żeby nie było ości? Kiedy w filetach widać już ości, warto jest ponacinać filety w poprzek co jeden lub dwa milimetry. Trzeba tylko uważać, aby nie przeciąć skóry. Dzięki takiemu zabiegowi po usmażeniu ości nie będą już problemem.
Jakiej ryby używać do ryby po grecku? Zalecane są przede wszystkim białe gatunki ryb - mintaj, miruna, dorsz, sola.
Kalendarz brań
Karpie w Polsce są bardzo chętnie łowione. Żyją w słodkich wodach, najczęściej w dość głębokich zbiornikach. Najlepsze terminy na połów karpia to wczesna wiosna i okres między czerwcem a wrześniem. Znaleźć można specjalne kalendarze brań karpia, w których oznaczone są konkretnie dni w danym miesiącu wraz z informacją, czy jest to dobry termin na połów.
Wędkarze, którzy udają się na ryby, często biorą ze sobą wygodne krzesło wędkarskie. A w przypadku połowu karpia niektórzy polecają specjalistyczne wędki karpiowe.
Ciekawy miejscem są Stawy Milickie, gdzie na ogromnej powierzchni hodowane są karpie. Jest to też ścisły rezerwat przyrody. Część tego obszaru jest wyłączona z ruchu turystycznego.
Karpie koi
W przydomowych stawach często zobaczyć można karpie koi. Mogą być one niezwykłą ozdobą ogrodu. Karpie koi to japońskie ryby, hodowane od XVIII wieku.
Jeżeli planujesz zakup koi, weź pod uwagę, że ta ryba może osiągnąć duże rozmiary, więc potrzebuje odpowiedniej ilości miejsca. Wymagają też odpowiedniej głębokości, aby móc zimować na dnie, gdzie jest cieplej. Koi lubią przejrzystą, czystą wodę, która jest bogata w tlen, dlatego zaopatrz się w urządzenia napowietrzające i lampę UV.
Źródło: otwarteklatki.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock