Aronia to roślina uprawiana dla celów spożywczych i leczniczych. Owoce aronii mają charakterystyczny ciemny kolor i cierpki smak. Bogactwo składników odżywczych aronii sprawia, że znajduje ona zastosowanie w leczeniu m.in. przeziębień. Z aronii robi się sok, nalewkę, konfitury i syropy.
● Aronia to krzew z rodziny różowatych, pochodzący z Ameryki Północnej. ● Aronia ma wiele właściwości odżywczych i leczniczych, m.in. obniża ciśnienie krwi, poziom cukru i złego cholesterolu. ● Z aronii robi się także nalewki, sok i przetwory.
Aronia
Aronia czarna (Aronia melanocarpa) to krzew z rodziny różowatych, pochodzący z Ameryki Północnej, gdzie nazywany jest cierpką jagodą. Jest krzewem wieloletnim, dorastającym do ok. 2,5 m, o ciemnych, prawie czarnych jadalnych owocach. Aronia uprawiana jest przede wszystkim w celach spożywczych — jej owoce ze względu na swoje bogate właściwości zdrowotne zyskały miano superfood.
Rośnie na plantacjach i działkach, a jej uprawa nie wymaga szczególnych umiejętności, ponieważ aronia jest rośliną mało wymagającą, która dobrze rośnie na każdej glebie.
Aronię wykorzystuje się do przygotowania soków, nalewek, dżemów, konfitur. Jest też rośliną leczniczą i ozdobną. Jej liście jesienią przybierają atrakcyjny pomarańczowo-czerwony kolor.
Owoce aronii - właściwości
Składniki owoców aronii w pełni uzasadniają miano superfood i zastosowanie aronii w lecznictwie. W aronii znajdują się m.in.:
- składniki o właściwościach antyoksydacyjnych: antocyjany, flawonole, fenolokwasy, garbniki,
- witaminy C, B2, B6, E, P, PP,
- składniki mineralne, m.in.: molibden, magnez, miedź, brom, jod, żelazo, wapń, potas,
- polifenole - w aronii jest ich czterokrotnie więcej niż w porzeczce czy borówce.
Uważa się, że aronia może:
- obniżać ciśnienie tętnicze krwi,
- obniżać poziom cholesterolu,
- zapobiegać nowotworom,
- zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II,
- zapobiegać chorobie wrzodowej żołądka.
Co zrobić z aronii? Aronia - przetwory
Owoce aronii mogą być jedzone na surowo, ale najczęściej wykorzystywane są do przetworów. Z aronii robi się dżemy, galaretki, konfitury. Aronia może też być wykorzystywana do przygotowania soku, nalewki czy wina, a suszone owoce aronii wykorzystuje się w mieszankach zielarskich i herbacianych.
Sok z aronii
Sok z aronii można dodawać do herbaty, rozcieńczać z wodą, dodawać do budyniu czy lodów. Lecznicza dawka soku z aronii to ok. 50 ml soku na dobę.
Sok z aronii ma szereg prozdrowotnych właściwości: - działa jako przeciwutleniacz,
- wspomaga odporność,
- obniża ciśnienie,
- wzmacnia naczynia krwionośne,
- obniża poziom złego cholesterolu oraz cukru,
- zapobiega zaćmie i jaskrze,
- pomaga na problemy z żołądkiem i jelitami.
Sok z aronii: przepis
Składniki na sok z aronii:
- kilogram owoców aronii, - 400 g cukru, - 250 ml wody, - sok z jednej cytryny.
Jak zrobić sok z aronii?
Zrób sok z aronii według tej instrukcji krok po kroku.
Umyj owoce aronii.
W mikserze, blenderze lub moździerzu rozgnieć umyte owoce.
Przełóż rozgniecione owoce do garnka, dosyp cukier i dodaj wodę.
Gotuj ok. 30-45 minut.
Przecedź.
Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
Przelej do wyparzonych, suchych słoików lub butelek i dokładnie zakręć.
Zapasteryzuj swoim ulubionym sposobem (gotuj, pasteryzuj w zmywarce lub piekarniku, odstaw słoiki pokrywkami w dół).
ZOBACZ >> Jak pasteryzować słoiki? Czy sok z aronii może zaszkodzić? Soku z aronii nie powinny spożywać osoby z niskim ciśnieniem krwi, zakrzepicą, żylakami, problemami z krzepliwością krwi oraz z chorobą wieńcową.
Nalewka z aronii
Nalewkę z aronii można przygotować z soku z aronii lub bezpośrednio z owoców. Aroniówka, bo tak nazywa się nalewkę z aronii, pomaga na problemy z trawieniem, działa przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność i łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych.
Nalewka z aronii: przepis
Aby przygotować aroniówkę, przygotuj następujące składniki:
- 1,5 kg owoców aronii, - 0,5 kg cukru, - 500 ml spirytusu, - 500 ml wody, - przyprawy korzenne (goździki, imbir, anyż, cynamon, kardamon) - ilość według uznania.
Aroniówka: jak zrobić nalewkę z aronii
Przygotowanie nalewki z aronii krok po kroku.
Owoce aronii umyj, osusz i włóż do zamrażarki na dobę lub dwie.
Przełóż aronię (bez rozmrażania) do słoika i zalej ostudzoną przegotowaną wodą.
Dodaj spirytus.
Odstaw na ok. pięć tygodni w ciemne i ciepłe miejsce.
Odcedź owoce, płyn zachowaj.
Zasyp owoce cukrem i odstaw na tydzień w suche i ciepłe miejsce.
Po tygodniu odcedź uzyskany syrop z aronii przez drobne sitko lub gazę.
W wyparzonej i suchej butelce połącz syrop z aronii z uzyskanym wcześniej spirytusem z wodą i odstaw wszystko w ciemne miejsce na ok. pięć miesięcy do pół roku.
Dżem z aronii
Z aronii możesz też przygotować dżem. Możesz wykorzystać same owoce aronii lub połączyć je z gruszkami, jabłkami albo malinami. Dżem z aronii pasuje do naleśników, kanapek i twarogu. Przetwory z aronii przygotowuje się analogicznie do przetworów z innych owoców. Aby zrobić dżem z aronii, będziesz więc potrzebować:
- 1 kg cukru, - 1 kg aronii, - 120 ml wody.
Dżem z aronii i jabłek
Aby zrobić dżem z aronii i jabłek, dodaj do powyższych składników jeszcze pół kilograma jabłek na przetwory oraz cynamon i goździki. Dżem przygotowujesz tradycyjnie: gotujesz z cukrem i z dodatkami, mieszając często, aż masa zgęstnieje. Całość przekładasz do wyparzonych słoików i pasteryzujesz. Gotowe!
Źródło: lasy.gov.pl; ncez.pzh.gov.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock