Niezbyt świeża mozzarella na włoskim stole

Aktualizacja:
 
Mozzarella nie jest produkowana ze świeżego mlekasxc.hu

To nie jest dobra wiadomość dla miłośników mozzarelli. Okazuje się bowiem, że co trzeci ser wyprodukowany we Włoszech nie został wyprodukowany tylko ze świeżego mleka. Mozzarella robiona jest z zamrożonego mleka z Polski, Litwy, Węgier i Niemiec.

To wyniki badań przedstawiło stowarzyszenie rolników indywidualnych.

Szef związku Coldiretti Sergio Marini poinformował, że we współpracy z włoskim stowarzyszeniem hodowców bydła eksperci z uniwersytetu w Bari poddali badaniom mozzarellę. Pod obserwację poszedł ser z pięciu różnych zakładów mleczarskich.

Zastosowany "marker" pozwolił ustalić, czy zgodnie z wymogami ser wyprodukowano w całości ze świeżego mleka. Co się okazało? Jedna trzecia produktów nie spełnia tych norm.

Nie ma obowiązku, nie ma informacji

W analizie tych badań napisano, że producenci nie informują na etykietkach, skąd pochodzi mleko. Dzieje się tak z prostego powodu - bo nie ma takiego obowiązku.

Związek nazywa całą sprawę wprost: to podwójne oszustwo. Przede wszystkim dlatego, że uderza w konsumentów, którym sprzedaje się złej jakości mozzarellę, ale również we włoskie rolnictwo. Zdaniem związku to nieuczciwa konkurencja.

Ten argument został zobrazowany przykładem. Do produkcji taniej mozzarelli wykorzystuje się sprowadzony z zagranicy skrzep mleka, którego koszt wynosi 2 euro za kilogram. Tymczasem kilogram sera wysokiej jakości, wyłącznie ze świeżego krowiego mleka, kosztuje nie mniej niż 6,5 euro.

Nieświadomy konsument

Włoscy rolnicy szacują, że połowę mozzarelli na rynku z Italii wyprodukowano z zagranicznego świeżego mleka bądź jego derywatów.

Zdaniem działaczy Coldiretti w zeszłym roku do Włoch sprowadzono około dwóch miliardów litrów mleka i jego pochodnych, między innymi w proszku oraz zamrożonego zsiadłego.

Rolnicy są zdania, że to niszczy włoską produkcję. Co gorsza, zauważyli rolnicy, z powodu braku informacji na etykietkach konsumenci nie są świadomi tego na przykład, że trzy czwarte mleka UHT pochodzi z zagranicy.

Źródło: PAP, lex.pl

Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu