Przechorowanie COVID-19 może tymczasowo uodparniać na przeziębienia

Źródło:
PAP, science.org
Niedzielski: podjąłem decyzję, żeby od 16 maja przekształcić stan epidemii w stan zagrożenia epidemicznego
Niedzielski: podjąłem decyzję, żeby od 16 maja przekształcić stan epidemii w stan zagrożenia epidemicznegoTVN24
wideo 2/4
Niedzielski: podjąłem decyzję, żeby od 16 maja przekształcić stan epidemii w stan zagrożenia epidemicznegoTVN24

Naukowcy z amerykańskiego Scripps Research Institute postanowili sprawdzić, czy narażenie na wirusy wywołujące przeziębienie mogą uodparniać na zakażenie wirusem SARS-CoV-29 i na odwrót. Okazało się, że przechorowanie COVID-19, przynajmniej tymczasowo, może zwiększać liczbę przeciwciał przeciwko innym koronawirusom.

Choć zachorowanie na przeziębienie nie uodparnia na COVID-19, to infekcja COVID-19 może, przynajmniej tymczasowo, zwiększyć liczbę przeciwciał przeciwko zwykłym koronawirusom wywołującym przeziębienie, a także blisko spokrewnionym wirusom SARS-CoV-1 i MERS-CoV. Badania na ten temat ujrzały światło dzienne w środę w artykule do czasopisma naukowego "Science Advances".

Wirus SARS-CoV-2, który powoduje COVID-19, jest tylko jednym z dużej i zróżnicowanej rodziny koronawirusów. Kilku jego krewnych jest równie zaraźliwych i zjadliwych - w latach 2002-2004 powodowały bliskowschodni zespół niewydolności oddechowej (MERS) i epidemię SARS. Inne, zaliczane do wywołujących przeziębienia, powodują znacznie łagodniejsze objawy.

Wiele wywołujących choroby u człowieka koronawirusów ma tylko jedną czwartą do połowy materiału genetycznego wspólnego z SARS-CoV-2. Jednak poszczególne elementy struktur wirusów - zwłaszcza białko kolców, wystających z każdego koronawirusa - jest uważanych za stosunkowo podobne wśród członków rodziny.

Przeziębienie i COVID-19

Od początku pandemii COVID-19 naukowcy zastanawiali się, czy wcześniejszy kontakt z wirusami przeziębienia wpływa na odporność na SARS-CoV-2, a także czy infekcja COVID-19 może zmienić sposób, w jaki układ odpornościowy rozpoznaje powszechnie występujące koronawirusy. Przeciwciała skierowane przeciwko jednemu białku kolców koronawirusa mogą potencjalnie rozpoznać również inne podobne białka jako wywołujące chorobę.

Naukowcy z kalifornijskiego Scripps Research Institute przeanalizowali przeciwciała przeciwko koronawirusowi SARS-CoV u 11 osób zakażonych COVID-19 i znaleźli więcej przeciwciał, które rozpoznają inne, pokrewne wirusy.

Osiem próbek pochodziło sprzed pandemii COVID-19, co dawało pewność, że dawcy nie byli narażeni na wirusa SARS-CoV-2, podczas gdy trzy próbki pochodziły od dawców, którzy niedawno zachorowali na COVID-19. W każdym przypadku badacze mierzyli, jak mocno próbki reagowały na wyizolowane białka wypustek z różnych koronawirusów - OC43 i HKU1, oba związane z przeziębieniami, ale także SARS-CoV-1, MERS-CoV i SARS-CoV-2.

Dla lepszej prewencji

Tylko surowica od pacjentów z COVID-19 reagowała na białka kolców SARS-CoV-2. Jednak próbki od pacjentów z COVID-19 dawały silniejszą reakcję na inne białka kolców niż próbki sprzed pandemii.

- Lepsze zrozumienie, w jaki sposób wraz z zakażeniem COVID-19 zmienia się odporność na rodzinę koronawirusów, jest ważnym krokiem w kierunku opracowania lepszych szczepionek na koronawirusa, zarówno dla COVID-19, jak i przyszłych powiązanych patogenów - powiedział prof. Andrew Ward, starszy autor badania.

- Większość ludzi ma podstawową odporność na powszechnie występujące koronawirusy, a ekspozycja na SARS-CoV-2 zwiększa poziom tych przeciwciał - wskazała autorka i doktorantka naukowa Scripps Research, Sandhya Bangaru. - Ostatecznym celem byłoby racjonalne zaprojektowanie szczepionek, które potrafią rozpoznawać wiele różnych koronawirusów - dodała.

Ponieważ badania przeprowadzono bezpośrednio na przeciwciałach surowicy, naukowcy nie wiedzą, czy ich obecność w którymkolwiek z przypadków wystarczy, aby zapewnić pełną odporność na koronawirusy w bardziej złożonym układzie ludzkiego układu odpornościowego. Dalsze badania mają dotyczyć porównania przeciwciał pochodzących od tych samych osób sprzed zakażenia COVID-19 i po infekcji.

Autorka/Autor:kw

Źródło: PAP, science.org

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock