W mieście Tsubata w prefekturze Ishikawa kilkaset osób zatruło się po zjedzeniu posiłku w restauracji serwującej tak zwany płynący makaron. Wykryto w daniu campylobacter, bakterię powodującą biegunkę.
862 osoby doznały zatrucia pokarmowego po zjedzeniu posiłku w restauracji serwującej tzw. płynący makaron – nagashi somen – w mieście Tsubata w prefekturze Ishikawa, leżącej w środkowej części japońskiej wyspy Honsiu – pisze w piątek dziennik "Asahi Shimbun".
Nagashi somen to forma podawania cienkiego makaronu z mąki pszennej. Przepływa on w bieżącej lub źródlanej wodzie w długiej bambusowej rynnie wzdłuż restauracji. Klienci wyławiają go, używając pałeczek, zanurzają w sosie bulionowym i zjadają.
Campylobacter w daniu
Władze prefektury poinformowały w piątek, że otrzymały skargi od 1298 osób, które między 11 a 17 sierpnia, w okresie buddyjskiego święta zmarłych O-Bon, gościły w restauracji w Tsubata.
Klienci, którzy zjedli nagashi somen lub grillowanego w soli pstrąga górskiego, zaczęli odczuwać niepokojące objawy, co skłoniło władze do sprawdzenia wody źródlanej używanej przez restaurację. Wykryto w niej campylobacter, bakterię powodującą biegunkę.
U 892 z nich potwierdzono zatrucie. 22 osoby zostały hospitalizowane, choć u nikogo nie wystąpiły poważne objawy. Restauracja planuje zakończyć działalność po wypłaceniu odszkodowania.
Źródło: PAP