Wi臋kszo艣膰 ludzi wie ju偶 jak poznaniacy m贸wi膮 na ziemniaki lub dro偶d偶贸wk臋 z kruszonk膮. Ma艂o kto zdaje sobie jednak spraw臋, 偶e na co dzie艅 zdarza mu si臋 spo偶ywa膰 艣lepe ryby, parzybrod臋, klymki lub trz臋sionk臋.
Niekt贸re nazwy s膮 do艣膰 oczywiste. 艁atwo jest rozszyfrowa膰 co to jest krzan, maryjanek czy pyry. Ma艂o kto jednak wie, nawet w艣r贸d poznaniak贸w, 偶e na kapu艣niak m贸wi si臋 np. parzybroda, a na zup臋 ziemniaczan膮... 艣lepe ryby.
- To chyba moja ulubiona nazwa. Nie mia艂em poj臋cia, 偶e tak si臋 m贸wi na t臋 zup臋 - przyznaje nawet rzecznik Poznania, Pawe艂 Marciniak.
Dla poznaniaka te偶 zaskoczenie
Urz臋dnicy postanowili chroni膰 kulinarne nazwy przed zapomnieniem, a jednocze艣nie pochwali膰 si臋 pozna艅sk膮 gwar膮. St膮d pomys艂 na stworzenie galerii Pozna艅 FOOD w serwisie Pinterest, gdzie umieszczono kilkadziesi膮t zdj臋膰 z odpowiednim opisem.
- Dwie trzecie nazw to dla mnie zaskoczenie, po艂owa to zupe艂na nowo艣膰 - przyznaje Filip Czeka艂a, dziennikarz TVN24 i rodowity poznaniak. Przyznaje te偶, 偶e sam pomys艂 bardzo mu si臋 podoba.
Redyski, sznytlochy i klymki
Do tej pory w ilustrowanym multimedialnym s艂owniku znalaz艂y si臋 mi臋dzy innymi : redyska (rzodkiewka), trz臋sionka (galareta mi臋sna), parzybroda (kapu艣niak), 艣lepe ryby (zupa ziemniaczana), damasceny (艣liwki w臋gierki), korbol (dynia), aprykozy (morele), klymki (landrynki), strzel贸nka (cebula dymka), sznytloch (szczypior) czy smoloch ze skrzyczkami (smalec ze skwarkami).
- Kilka hase艂 bym jednak doda艂, chocia偶by plyndze (placki ziemniaczane) i ajntopf (g臋sta zupa na mi臋sie). Tak czy inaczej kierunek jest dobry - ocenia Czeka艂a.
- S艂ownik ca艂y czas si臋 powi臋ksza. Gwar臋 pozna艅sk膮 trzeba promowa膰 i ocali膰 od zapomnienia. Sam w domu mam s艂ownik gwary. 呕yczymy wszystkim smacznego - m贸wi 偶artobliwie Marciniak.
Autor: kk/par / 殴r贸d艂o: TVN24 Pozna艅
殴r贸d艂o zdj臋cia g艂贸wnego:聽City of Pozna艅/Pinterest