Oregano jest najbardziej fałszowaną przyprawą w Unii Europejskiej - wskazują autorki publikacji w biuletynie Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Jakie przyprawy możemy znaleźć w opakowaniach, w których powinno znajdować się oregano?
Oregano, czyli lebiodka pospolita lub dziki majeranek (Origanum vulgare), to wieloletnia roślina z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Jest niezastąpiona w daniach kuchni włoskiej i greckiej. Oregano dodaje się między innymi do pizzy, sosów, zup, duszonych i pieczonych warzyw oraz mięs. Ma też duże zastosowanie w ziołolecznictwie ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Napary z ziela oregano oraz olejek stosuje się ze względu na ich właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, wykrztuśne czy rozkurczowe.
Oregano - jak jest fałszowane?
"Niestety, oregano jest najbardziej fałszowaną - tańszymi materiałami roślinnymi - przyprawą w UE" - wskazują Agnieszka Aftyka i Ewelina Korulczyk z Laboratorium Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS) w Lublinie. Na łamach nowego numeru biuletynu "Wiedza i Jakość" wskazują na doniesienia medialne, wedle których oregano fałszowane jest takimi surowcami roślinnymi, jak liść mirtu, liść oliwki, liść laurowy, liść czystka, liść leszczyny, liść majeranku, liść sumaka, cząber czy tymianek.
Lubelskie laboratorium GIJHARS w ramach kontroli jakości handlowej przypraw bada próbki oregano przy użyciu mikroskopu stereoskopowego i mikroskopu biologicznego. "Badania prowadzone w lubelskim laboratorium Inspekcji na próbkach oregano wskazują, że nadal istnieje problem z autentycznością tej przyprawy na rynku" - podkreślają autorki artykułu opublikowanego w "Wiedzy i Jakości".
Nie tylko oregano. Jakie inne przyprawy są fałszowane
Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej (JRC) w 2021 roku opublikowało raport poświęcony autentyczności ziół i przypraw, które można kupić na terenie Unii Europejskiej. Po przeprowadzeniu blisko 10 tys. analiz jego autorzy ustalili, że odsetek próbek uznanych za "zagrożone zafałszowaniem" wyniósł 17 proc. dla pieprzu, 14 proc. dla kminku, 11 proc. dla kurkumy i 11 proc. dla szafranu. W przypadku oregano odsetek ten wyniósł aż 48 proc. W większości przypadków słynna przyprawa była zastępowana liśćmi oliwki - wyjaśniali autorzy raportu.
W tekście na temat raportu, opublikowanym na stronie Komisji Europejskiej wyjaśniono, że identyfikacja fałszywych składników przypraw na poziomie konsumentów "może okazać się niemożliwa". W tej samej publikacji wyjaśniono, że do najczęstszych nieuczciwych praktyk producentów przypraw należy nie tylko zastępowanie ziół innymi składnikami, ale także m.in. wzmacnianie barwy poprzez dodawanie skrobi czy mąki, niewłaściwe oznaczanie miejsca pochodzenia składników oraz fałszywe informacje, że dany produkt jest ekologiczny.
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock