Francuscy i włoscy naukowcy odkryli sekrety winorośli. Zbadali jej genom, co pozwoli połączyć walory smakowe najlepszych odmian z dużą odpornością na choroby.
Biolodzy są przekonani, że teraz będą w stanie zidentyfikować poszczególne geny odpowiedzialne za różnorodne smaki i aromaty wina. Sądzą także, że uda im się wyhodować szczepy odporne na choroby bez poświęcania doskonałego smaku winogron.
Francusko-włoskie konsorcjum stworzyło mapę genów gatunku Vitis Vinifera, wybierając szczep Pinot Noir. To pierwsza roślina owocowa, której genom został sklasyfikowany.
Szczep Pinot Noir jest bardzo ceniony przez hodowców, ale jednocześnie podatny na choroby i mutacje. Jednak inne, mniej szlachetne odmiany winorośli mają większą odporność na choroby. Dzięki odczytaniu genomu będzie można "poprawić" niedoskonałe szczepy bez rezygnacji z ich walorów smakowych.
- Wybraliśmy winorośl z powodu jej szczególnej roli w kulturze ludzkości, mającej początki już w neolicie - napisali naukowcy w raporcie opublikowanym w brytyjskim magazynie "Nature".
Winna latorośl uprawiana jest od tysiącleci. Na przestrzeni lat hodowcy poszukiwali rozmaitych cech winogron, od słodyczy po cierpkość.
Teraz naukowcy odkryli, że winorośl dysponuje "całymi rodzinami genów tanin i terpenów", substancji odpowiedzialnych za ów cierpki smak i bogaty bukiet wina.
Badacze odczytali także dodatkowe kopie genów związanych z produkcją resweratrolu, przeciwutleniacza, któremu przypisuje się dobroczynne działanie umiarkowanych dawek czerwonego wina.
Dzięki badaniom będzie można nie tylko uodpornić na choroby szlachetne szczepy i podnieść jakość wina, ale i wykrywać fałszerstwa, które popełniają producenci bezprawnie wykorzystujący nazwy znanych wytwórni. Znajomość genomu pozwoli także na zmiejszenie użycia herbicydów wykorzystywanych do ochrony winorośli.
Źródło: Reuters. Le Figaro, Rzeczpospolita
Źródło zdjęcia głównego: TVN24