Smaku umami raczej nie odnajdziemy: w rosole, w bryzolu, w parmezanie czy w miętowych drażach? Na to pytanie z "Milionerów" warte 10 tysięcy złotych odpowiadała Pani Anna Poproch, inżynier geodezji inżynieryjno-przemysłowej z Krakowa.
Na pierwsze trzy pytania pani Anna odpowiedziała bez większych problemów. Przy czwartym, za 5 tysięcy złotych, musiała już skorzystać z koła ratunkowego i poprosiła o pomoc publiczność.
Pytanie brzmiało:
W opcji hodowlanej lub na kolanka możemy:
A: adaptować mansardę
B: adoptować maskonura
C: kupić kota
D: nabyć konia
Ponad połowa osób zasiadających na widowni wskazała na odpowiedź C: kupić kota. Uczestniczka zaufała publiczności, dzięki czemu udzieliła poprawnej odpowiedzi.
Na kolanka to określenie używane w stosunku do kotów rodowodowych z rejestrowanych hodowli, ale nieprzeznaczonych do rozmnażania.
Pani Anna miała problem również z kolejnym, piątym pytaniem za 10 tysięcy złotych. Dotyczyło ono kulinariów:
Smaku umami raczej nie odnajdziemy:
A: w rosole
B: w bryzolu
C: w parmezanie
D: w miętowych drażach
Uczestniczka szybko wykluczyła pierwszą odpowiedź. Trafnie zauważyła, że smak umami to nowy, piąty smak, inny niż słodki, słony, kwaśny i gorzki. Nie wiedziała jednak, w jakich konkretnie produktach się znajduje.
Pani Anna skorzystała z drugiego koła ratunkowego, pół na pół. Na tablicy wśród odpowiedzi zostały bryzol i miętowe draże.
Nie będąc do końca pewnym żadnej z odpowiedzi, Pani Anna postawiła na bryzol. Niestety nie był to poprawny wybór.
Smaku umami, w tym przypadku, raczej nie odnajdziemy w miętowych drażach. Smak umami można porównać do bulionowego, rosołowego lub mięsnego smaku.
Zobacz więcej pytań z "Milionerów":
Autor: mmis//now / Źródło: Milionerzy TVN