Zgodnie z danymi zebranymi przez Federację Polskich Banków Żywności każdego roku Polacy marnują prawie 5 milionów ton żywności, z czego większość wyrzucana jest przez gospodarstwa domowe. Często wyrzucana żywność nadaje się jeszcze do spożycia. Najczęściej marnowanym rodzajem jedzenia jest pieczywo, na drugim miejscu plasują się świeże owoce i warzywa.
Co zrobić, by zmniejszyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych? Eksperci podkreślają, że przede wszystkim należy odpowiednio zaplanować zakupy, a następnie zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. "Mówiąc o marnowaniu jedzenia warto zaznaczyć, że kluczową rolę odgrywa tu edukacja. Żywność zaczyna marnować się już w naszej głowie - kiedy robimy zakupy bez planu, wrzucając do sklepowych koszyków to, na co mamy chwilową ochotę, a nie to, czego naprawdę potrzebujemy (...) Dodatkowo zakupione produkty umieszczamy (w szafkach i lodówce - red.) bez zastanowienia i uszeregowania według daty przydatności" - powiedział prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski cytowany na stronie Banków Żywności.
Chleb - przechowywanie
Również w przypadku pieczywa pierwszym krokiem do ograniczenia marnotrawstwa jest jego odpowiednie przechowywanie. Zawijanie go w folie spożywczą czy aluminiową jest niewskazane, przyśpiesza to bowiem pleśnienie. Chleba i bułek nie powinno się także trzymać w lodówce. By zachowały świeżość i chrupkość, zaleca się przechowywanie ich w chlebaku zapewniającym dobrą cyrkulację powietrza. Można także pakować je do lnianego woreczka i umieścić w szafce kuchennej.
Nadmiar pieczywa można też zamrozić. Przed włożeniem całego bochenka do zamrażalnika warto go podzielić na porcje i przełożyć do osobnych woreczków foliowych. Należy też pamiętać, że pieczywo nie powinno spędzić w zamrażarce więcej niż 3 miesiące. Po wyjęciu najlepiej rozmrażać je w temperaturze pokojowej.
ZOBACZ TEŻ: "Ja zamrażam chleb". Wicepremier apeluje, aby "kupować tyle, ile jesteśmy w stanie skonsumować"
Resztki chleba w kuchni
Co zrobić, gdy mimo to zostanie nam nadmiar pieczywa z którym nie wiadomo co zrobić? Najprostszym sposobem jest przerobienie chleba czy bułek na tzw. bułkę tartą. Pieczywo wystarczy wysuszyć, a następnie zetrzeć na tarce lub zmielić w malakserze. Równie łatwo można zrobić z niego grzanki, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do zupy czy sałatki.
Czerstwy chleb można również inaczej wykorzystać do gotowania. Na jego bazie można przygotować na przykład wiele dań śniadaniowych - tosty francuskie, chleb w jajku, omlet z chlebem, składane tosty z serem czy grzanki z pastą jajeczną. Pieczywo, które nie jest już "pierwszej świeżości" można wykorzystać też do przyrządzenia rozmaitych pasztetów, pulpetów czy knedli.
Suchy chleb równie dobrze może posłużyć do przygotowania dań słodkich - deserów i ciast. Jednym z popularniejszych sposobów na jego zużycie jest przygotowanie z czerstwego pieczywa spodu do sernika. Równie często resztki chleba wykorzystuje się do upieczenia szarlotki - wystarczy połączyć je z mlekiem, cukrem, masłem i cynamonem by otrzymać masę do ciasta. Na bazie czerstwego pieczywa da się także przyrządzić m.in. ciastka makówki czy chlebowy pudding.
ZOBACZ TEŻ: Ta data może niedługo zniknąć z opakowań. Unia Europejska chce walczyć z marnowaniem żywności
Autorka/Autor: jdw//mm
Źródło: Banki Żywności, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock