"Pizze grozy" serwowane są w lokalach na świecie - alarmują włoscy producenci żywności. Jako przykłady największych anomalii wymieniają pizze z mięsem zebry albo węży, ananasem, bananem czy jogurtem.
36 procent Włochów przyznało, że za granicą zdarzyło im się natknąć na pizzę wręcz niejadalną - z powodu fatalnego ciasta, jego wypieku lub dodatków - to wynik sondażu przeprowadzonego dla włoskiego związku rolników i producentów żywności Coldiretti. Rezultaty analiz na temat tego, co wypiekane jest na świecie, działacze organizacji przedstawili w Neapolu w związku z szóstą rocznicą wpisania na listę dziedzictwa UNESCO sztuki wypieku tamtejszej pizzy, uważanej tradycyjnie za najlepszą.
"Niemożliwe wręcz dodatki" do pizzy
W wiosce Coldiretti wśród straganów z produktami rolnymi i artykułami spożywczymi otwarto stoisko pod nazwą Pizzeria Grozy. Piętnowane są tam liczne przykłady odstępstw od włoskiej tradycji i najbardziej osobliwych wariantów wypieków. Jak zaznaczył związek, klasyczna włoska pizza, czyli najczęściej w wersji z sosem pomidorowym i mozzarellą, nie może zaznać spokoju, bo w natarciu w lokalach na świecie są placki z "niemożliwymi wręcz dodatkami". Są wśród nich ananasy, będące od dawna utrapieniem miłośników oryginalnej margherity, ale także: mięso kangura, zebry, węży, świerszcze, kurczak tandoori w jogurcie oraz konopie. Z zaprezentowanego sondażu wynika też, że ponad jedna czwarta Włochów nie miała odwagi zjeść pizzy za granicą. Zadowolonych było 26 procent ankietowanych.
Wzrosła konsumpcja pizzy we Włoszech
- Zagwarantowanie oryginalności receptur i przestrzeganie zasad sztuki przygotowania pizzy oznacza również obronę dania stanowiącego integralną część naszej tradycji, zagrożonej przez szerzenie się podrabianych włoskich produktów - oświadczył prezes Coldiretti Ettore Prandini. W ramach inicjatywy obrony oryginalnej włoskiej pizzy odnotowano, że w Italii jej konsumpcja w ciągu ostatniego roku wzrosła o 14 procent. Jak się zauważa, przysmak ten okazał się doskonałym remedium zwłaszcza w okresie drożyzny.
Pizza u początków swojej historii była posiłkiem biedoty.
Według danych związku, w 121 tysiącach lokali we Włoszech wypieka się rocznie 2,7 miliarda pizz.
Źródło: PAP, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock