Goście moskiewskiej galerii mają okazję spróbować trzech dań obiadowych, w dokładnie takiej postaci w jakiej otrzymują je kosmonauci.
Liofilizacja
Każda z nich została bowiem poddana zabiegowi liofilizowania (sublimacyjnego suszenia zamrożonych substancji), która umożliwia ich późniejsze spożywanie przez tubkę, informuje "The Moscow Times".
Na pierwsze danie obiadu jest możliwość wybroru barszczu, schichi lub rassolnika - rosyjska wersja zupy ogórkowej. Drugie danie to jagnięcina lub wieprzowina, zaś na koniec deser - twaróg z różnych przecierów owocowych, moreli, jeżyny i rokitnika (rosyjski ananas).
Żywność jest produkowana przez Laboratorium Żywności Kosmicznej.
- Ten rodzaj kosmicznej żywności jest stale wykorzystywany przez rosyjskich kosmonautów - powiedział Jurij Cherkasov, dyrektor rozwoju w Laboratorium Żywności Kosmicznej. Jak dodaje, "istnieją ścisłe przepisy dotyczące tego, co może być dodawane do żywności. Jest to bardzo naturalne jedzenie".
- Astronauci potrzebują żywności, która może być przechowywane całymi miesiącami - powiedział Andriej Viediernikov, dyrektor generalny firmy. Jego zdaniem, jedzenie pod taką postacią może wytrzymać nawet 18 miesięcy, informuje "The Moscow Times".
- Chcemy zachować rosyjski proces tworzenia jedzenia w przestrzeni - powiedział Cherkasov. - Celem firmy jest także pokazanie i edukowanie ludzi na temat rosyjskiego programu kosmicznego - dodaje.
Autor: mb / Źródło: The Moscow Times
Źródło zdjęcia głównego: NASA