Ostrzeżenie przed produktem. Spożycie może wywołać reakcję alergiczną

sklep zakupy shutterstock_2142130445
GIS wydaje ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o parówki z szynki
Źródło: GIS
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w piątek ostrzeżenie dotyczące stwierdzenia białka soi w mące z ciecierzycy. Na etykiecie nie ma odpowiedniej informacji, a u osób uczulonych na białka soi może dojść do reakcji alergicznej.

GIS podał, że chodzi o produkt Mąka z ziarna ciecierzycy, 1 kg o numerze partii/dacie trwałości 25.02.2024. Producentem jest Naturalnie zdrowe, Barbara Bućko, ul. Matejki 4, 05-420 Józefów.

Możliwa reakcja alergiczna

"W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego" - ostrzega GIS.

Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu. "Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną" - czytamy w komunikacie GIS.

Firma Naturalnie Zdrowe, Barbara Bućko poinformowała swoich odbiorców i rozpoczęła procedurę wycofywania wskazanego produktu. Inspekcja sanitarna prowadzi dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Ciecierzyca
Ciecierzyca
Źródło: GIS

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.

Czytaj też: Wielka sieć handlowa z zarzutami. Grozi jej duża kara

TVN24 HD
Dowiedz się więcej:

TVN24 HD

Zobacz także: