Co oznacza długi kod na skorupce jajka? Ile tłuszczu mlecznego musi zawierać masło? Przed zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi UOKiK podpowiada, na co zwrócić uwagę, wybierając produkty spożywcze.
Z chowu klatkowego czy z wolnego wybiegu? Od szczęśliwych kur czy fermowe? A może te z kwasem Omega-3 zachwalane przez producenta? Wybierając jajka, należy zwrócić uwagę na ich oznakowanie. W najnowszej kontroli Inspekcja Handlowa zakwestionowała 35 proc. (95) spośród sprawdzonych 271 partii jaj kurzych.
Zastrzeżenia
Kontrola odbyła się w IV kwartale 2015 r. na terenie całej Polski w sklepach, hurtowniach i na targowiskach. Zastrzeżenia inspektorów najczęściej wzbudzało nieprawidłowe oznakowanie (82 partie, 30 proc.) oraz niewłaściwa waga (22 partie, 13 proc.).
Jeden z producentów oferował "jaja ziołowe", co więcej - na opakowaniu widniał obrazek łąki. Mogło to sugerować konsumentom, że kupują jaja z wolnego wybiegu, tymczasem - był to chów klatkowy. Ponadto producenci wyróżniali swoje produkty, przypisując im właściwości, które mają wszystkie jaja spożywcze. Jak wskazuje UOKiK, stosowali oni np. hasła marketingowe, które informowały o tym, że sprzedają "świeże jaja bez GMO", "Bez sztucznych barwników", "Wolne od antybiotyków".
Zastrzeżenia wzbudziły też jaja sprzedawane luzem na targowiskach (58 partii, 53 proc.) ze względu na niewłaściwe oznakowanie w miejscu sprzedaży. Sprzedawcy nie informowali o dacie minimalnej trwałości, metodzie chowu kur, klasie wagowej, czy imieniu i nazwisku producenta.
Przykładowo – jeden ze sprzedawców oferował "jaja z zagrody" z własnego gospodarstwa. Tymczasem, jak się okazało, nie miał własnych kur.
Obowiązkowe informacje
Jak informuje UOKiK, w sklepach znajdziemy wyłącznie jaja świeże - klasy A. Muszą być one odpowiednio oznakowane.
Na skorupie znajdziemy informacje o metodzie chowu kur (0 - ekologiczny, 1 - wolny wybieg, 2 - ściółkowy, 3 - klatkowy), kod państwa i weterynaryjny numer identyfikacyjny hodowli składający się z ośmiu cyfr.
Na opakowaniu powinna znaleźć się również informacja o klasie wagowej jaja (S, M, L, XL).
Inaczej ma się sytuacja w przypadku jajek sprzedawanych na bazarze bezpośrednio przez gospodarza. Jeżeli ma mniej niż 50 kur nie muszą być ostemplowane. Jednak w miejscu sprzedaży muszą się pojawić następujące informacje: nazwa i adres gospodarstwa oraz imię i nazwisko gospodarza.
Jak czytamy w komunikacie, w efekcie kontroli Inspekcja Handlowa wydała 12 decyzji za sprzedaż niewłaściwie oznakowanych jaj oraz o niższej klasie wagowej. Skierowała także zawiadomienia do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, nadzoru weterynaryjnego, sanitarnego i urzędu skarbowego.
Masło
Podobnie jak w przypadku jajek, wybierając masło, należy pamiętać, że w sklepach znajdziemy produkty różniące się zawartością tłuszczu. Jest to zgodne z prawem o ile etykieta informuje o zawartości tłuszczu mlecznego. Szczególnie wtedy, gdy produkt jest tani szukaj na opakowaniu szukaj słowa "masło".
Może się okazać, że będzie to mieszanka masła i margaryny.
W sklepach znajdziemy m.in.:
- Masło – zawiera minimum 80 proc. tłuszczu mlecznego i ani grama roślinnego. Dozwolone dodatki to jedynie beta karoten oraz sól.
- "Masło o zawartości trzy czwarte tłuszczu" - zawiera od 60-62 proc. tłuszczu mlecznego i ani grama roślinnego.
- Margaryna – składa się przede wszystkim z tłuszczu roślinnego. Może zawierać nie więcej niż 3 proc. tłuszczu mlecznego.
- "Masło roślinne" - w rzeczywistości jest to margaryna. Nazwa "masło roślinne" jest stosowana w Polsce od lat 70.
- "Osełka", "Miksełko", "Ekstra do smarowania" - mogą mylnie sugerować, że jest to masło. Szukaj na etykiecie informacji o zawartości tłuszczu mlecznego.
Prawo do reklamacji
UOKiK przypomina, by sprawdzać datę minimalnej trwałości i temperaturę przechowywania - przeterminowane masło może mieć nieprzyjemny zjełczały zapach i smak, zwłaszcza jeśli było przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze.
Należy również dokładnie czytać informacje zamieszczone na etykiecie, zwłaszcza te podane drobnym drukiem. I nie sugerować się atrakcyjną szatą graficzną opakowania ani wyeksponowaną fantazyjną nazwą.
Przypominamy, że w sytuacji kiedy kupiliśmy nieświeżą żywność mamy prawo do reklamacji.
Konieczny będzie dowód zakupu, np. paragon, wyciąg z konta, które potwierdzą, że produkt został zakupiony w konkretnym sklepie. Reklamację możesz złożyć w ciągu dwóch lat od zakupu, ale przed upływem daty ważności.
Można domagać się wymiany na produkt bez wad (np. na świeże mleko) lub obniżenia ceny. Zwrot gotówki jest możliwy, gdy wada jest istotna. W przypadku problemów lub zakupu towaru o niskiej jakości, należy skontaktować się z Inspekcją Handlową.
Propozycje podróżnicze na Wielkanoc:
Autor: mb / Źródło: tvn24bis.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock