Partia tatara wycofana z rynku. Ostrzeżenie

Tatar wołowy
Partia tatara wycofana z rynku
Źródło: GIS
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące partii tatara wołowego. Powodem jest wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. - poinformowano w komunikacie. Producentem są Zakłady Mięsne Łuków.

GIS przekazał, że na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu. Chodzi o tatara wołowego, 200 g, z numerem partii 3210312 i terminem przydatności do spożycia: 03.12.2021.

Przedstawiciele Inspektoratu wskazali, że "spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą". "Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - dodali.

Aktualnie czytasz: Partia tatara wycofana z rynku. Ostrzeżenie
Źródło: GIS

OGLĄDAJ TVN24 W INTERNECIE W TVN24 GO >>>

Partia tatara wołowego wycofana z rynku

Producentem tatara jest spółka Zakłady Mięsne Łuków. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie, pod którego nadzorem znajduje się producent, nakazał niezwłoczne rozpoczęcie wycofania produktu z rynku.

Inspektorat przekazał, że producent "zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym".

"Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe. Ponadto zakład, w ramach działań własnych, dokona weryfikacji produkcji poprzez badania w kierunku Salmonella spp. 10 kolejnych partii produkcyjnych. Dodatkowo zakład poinformował wszystkich odbiorców w ramach nadzoru właścicielskiego" - czytamy w komunikacie.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.

Zobacz także: