Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące partii tatara wołowego. Powodem jest wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. - poinformowano w komunikacie. Producentem są Zakłady Mięsne Łuków.
GIS przekazał, że na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu. Chodzi o tatara wołowego, 200 g, z numerem partii 3210312 i terminem przydatności do spożycia: 03.12.2021.
Przedstawiciele Inspektoratu wskazali, że "spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą". "Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - dodali.
Partia tatara wołowego wycofana z rynku
Producentem tatara jest spółka Zakłady Mięsne Łuków. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie, pod którego nadzorem znajduje się producent, nakazał niezwłoczne rozpoczęcie wycofania produktu z rynku.
Inspektorat przekazał, że producent "zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym".
"Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe. Ponadto zakład, w ramach działań własnych, dokona weryfikacji produkcji poprzez badania w kierunku Salmonella spp. 10 kolejnych partii produkcyjnych. Dodatkowo zakład poinformował wszystkich odbiorców w ramach nadzoru właścicielskiego" - czytamy w komunikacie.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock