Granice Polski zostaną zamknięte na import wybranych produktów ze Słowacji w związku z ogniskami pryszczycy - wynika z rozporządzenia ministra rolnictwa. Dotyczy to między innymi mleka oraz mięsa.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podało, że wydanie rozporządzenia to reakcja na informację Komisji Europejskiej oraz słowackich służb weterynaryjnych o stwierdzeniu trzech ognisk pryszczycy w gospodarstwach położonych na Słowacji (w powiecie Dunajska Streda, przy południowej granicy z Węgrami).
Produkty ze Słowacji objęte zakazem
Towary objęte zakazem przywozu ze Słowacji to: - zwierzęta parzystokopytne utrzymywane i dzikie oraz materiał biologiczny tych zwierząt; - świeże mięso, podroby, mięso mielone, mięso oddzielone mechanicznie, surowe wyroby mięsne, osłonki i produkty mięsne pozyskane ze zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich; - mleko surowe, siara i produkty mleczne pozyskane od zwierząt parzystokopytnych; - produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne otrzymane od zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich; - obornik, słoma i siano.
MRiRW przekazało w komunikacie, że rozporządzenie wchodzi w życie dzień po ogłoszeniu i będzie obowiązywać do momentu przyjęcia odpowiednich rozwiązań przez Komisję Europejską. Dodało, że Inspekcja Weterynaryjna wraz z policją, Krajową Administracją Skarbową i Inspekcją Transportu Drogowego prowadzi na przejściach granicznych kontrole transportów zwierząt i produktów.
O uzyskaniu badań potwierdzających pojawienie się trzech ognisk pryszczycy na południu Słowacji informował w piątek przed południem minister rolnictwa tego kraju Richard Takacz. Jego zdaniem najprawdopodobniej dojdzie do wybicia całych stad. Jeszcze przed oficjalnym potwierdzeniem wystąpienia choroby zakaz transportu podatnych na pryszczycę zwierząt pochodzących ze Słowacji wprowadziły czeskie służby weterynaryjne. Obowiązują też 24-godzinne kontrole transportów na granicach i wewnątrz kraju.
Czytaj więcej: Nie będą zmuszani do sprzedaży poniżej kosztów >>>
Czym jest pryszczyca?
Pryszczyca jest wysoce zaraźliwą i niebezpieczną chorobą wirusową zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Szczególnie zagrożone są owce, kozy, trzoda chlewna i bydło. W przypadku wybuchu choroby wszystkie zwierzęta w gospodarstwach muszą zostać wybite. Atakowane są też zwierzęta żyjące dziko. Ostatni raz choroba pojawiła się w Czechosłowacji w 1975 roku. W Polsce ostatni przypadek stwierdzono w 1971 r. Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (WOAH) uznaje Polskę za kraj wolny od pryszczycy.
Pryszczyca nie jest groźna dla ludzi, którzy mogą się zarazić w wyniku bezpośredniego kontaktu ze zwierzęciem chorym i jego wydzielinami, a także przez spożycie niepasteryzowanych produktów pochodzących od zakażonych zwierząt.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: maratusha/Shutterstock