W konserwie mięsnej marki Sokołów wykryto alergen białka soi, a na etykiecie nie było informacji o jego obecności - ostrzegł Główny Inspektorat Sanitarny. Konserwy nie powinny spożywać osoby z alergią.
"W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego" - przekazał GIS.
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Partia konserwy mięsnej wycofana z obrotu
- Nazwa produktu: Konserwa turystyczna. Mielonka wieprzowa sterylizowana, Sokołów, 300 g. - Numer partii: 03.03.2026 416A.E. - Termin przydatności do spożycia: 03.03.2026. - Producent: Sokołów S.A., Al.550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 18040201 WE.
"Może wywołać reakcję alergiczną"
GIS przekazał, że spożycie tego produktu przez osoby z alergią "może wywołać u nich reakcję alergiczną".
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji zobowiązał się do powiadomienia wszystkich odbiorców wskazanej partii o konieczności wycofania go z obrotu handlowego i zwrotu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock