Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) opublikował ostrzeżenie dotyczące łyżki do makaronu. Powodem jest migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych - poinformowano w komunikacie.
GIS przekazał, że na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach łyżki.
Przedstawiciele Inspektoratu podkreślili, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia. "Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością" - podkreślili.
Chodzi o łyżkę do makaronu, z kodem kreskowym 5 903456 114749. Producentem jest spółka Practic.
Łyżka wycofana z obrotu
GIS przekazał, że producent podjął współpracę z Państwową Inspekcją Sanitarną. "Zdecydował o wycofaniu ze sprzedaży kwestionowanego produktu i poinformował o szczegółach swojego odbiorcę. W ramach postępowania wyjaśniającego producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu" - czytamy w komunikacie.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują działania prowadzone przez zaangażowane podmioty.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: GIS