Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed jajami skażonymi salmonellą. Ich producent zdecydował już o wycofaniu produktu z rynku z powodu zagrożenia dla zdrowia.
Wycofanie jaj, jak głosi komunikat GIS, jest spowodowane wykryciem bakterii salmonella enteritidis. Jej obecność stwierdzono w jajach oznaczonych jako: "jaja z chowu klatkowego kl. Wag. M", posiadających na skorupkach kod: 3PL26111314 oraz termin przydatności do spożycia: 23.07.2018 oraz 24.07.2018.
Kwestionowana partia jaj (nr partii 23.07.2018) została wyprodukowana w dniu 25 czerwca 2018 r. (data zniesienia jaj), producent postępowaniem objął dodatkowo jaja zniesione 26 czerwca 2018 r. (nr partii 24.07.2018).
Wycofanie z obrotu
Producentem jaj jest Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas w Tychowie Nowym (gmina Mirzec). Zakład poinformował konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu.
"W trosce o bezpieczeństwo zdrowotne naszych konsumentów zdecydowaliśmy o wycofaniu produktu z rynku z powodu zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego" - czytamy w oświadczeniu. GIS podkreśla, że wycofane z obrotu jaja zostaną przekazane do utylizacji. Proces ten jest nadzorowany przez organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Zaleca też, że nie należy spożywać jaj z wymienionych partii, w szczególności na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Autor: tol / Źródło: tvn24bis.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock