Salmonella na skorupkach jaj. Ostrzeżenie

Jaja
Salmonella na skorupkach jaj - ostrzeżenie GIS
Źródło: GIS
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dotyczące stwierdzenia obecności pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek dwóch partii jaj konsumpcyjnych. Producentem jest Ferma PIWODA Jacek Zygmunt.

"Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - podkreślono w komunikacie.

Salmonella na skorupkach jaj - ostrzeżenie GIS

Ostrzeżenie GIS dotyczy produktu: "Jaja L ściółkowe" z terminem spożycia 18.06.2023 oraz 23.06.2023 i kodem na skorupkach 2PL18041334.

Producentem jest Ferma PIWODA Jacek Zygmunt ul. Piwoda 202 37-522 Wiązownica.

Aktualnie czytasz: Salmonella na skorupkach jaj. Ostrzeżenie
Źródło: GIS

GIS podał, że producent podjął działania mające na cele poinformowanie odbiorców o konieczności wycofania partii jaj.

"Nie należy spożywać partii jaj określonych w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" - dodał GiS.

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH w Polsce od wielu lat pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane przeważnie objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.

TVN24 HD
Dowiedz się więcej:

TVN24 HD

Zobacz także: