Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu pałeczek bakterii Salmonella enteritidis w środowisku fermy kur niosek Przedsiębiorstwa Wielobranżowego Gallus. W związku z ryzykiem zakażenia jaj tymi bakteriami z obrotu wycofano kilkanaście partii jaj.
"Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek (kurnik K-16), co skutkowało nakazem wycofania jaj konsumpcyjnych z obrotu w związku z ryzykiem zakażenia jaj tymi bakteriami" - czytamy w komunikacie GIS.
W efekcie powiatowy lekarz weterynarii w Śremie 25 sierpnia wydał decyzję nakazującą firmie Gallus Sp. z o.o. wycofanie z obrotu kilkunastu partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, pochodzących z kurnika K-16.
Partie jaj wycofane z obrotu
Decyzja o wycofaniu z obrotu dotyczy jaj pakowanych w wytłaczankach po 6, 10 lub 30 sztuk, z oznaczeniem na skorupce – 1PL 30261302 W-WYBIEG:
- nr partii: 30.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 26.08.2020,
- nr partii: 31.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 27.08.2020,
- nr partii: 01.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 28.08.2020,
- nr partii: 03.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 30.08.2020,
- nr partii: 04.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 31.08.2020,
- nr partii: 05.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 01.09.2020,
- nr partii: 06.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 02.09.2020,
- nr partii: 07.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 03.09.2020,
- nr partii: 08.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 04.09.2020,
- nr partii: 09.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 05.09.2020,
- nr partii: 10.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 06.09.2020,
- nr partii: 11.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 07.09.2020,
- nr partii: 12.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 08.09.2020,
- nr partii: 13.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 09.09.2020,
- nr partii: 14.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 10.09.2020,
- nr partii: 15.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 11.09.2020,
- nr partii: 16.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 12.09.2020,
- nr partii: 18.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 14.09.2020,
- nr partii: 20.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 16.09.2020.
"Potencjalne zagrożenie dla zdrowia"
GIS zaznaczył, że "nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia".
Inspektorat wskazał również, że zgodnie z oświadczeniem producenta wszystkie wyżej wymienione partie jaj zostały już wycofane z obrotu, a stado z kurnika K-16 28 sierpnia zostało poddane ubojowi sanitarnemu.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock