Główny Inspektorat Sanitarny opublikował dwa ostrzeżenia publiczne dotyczące jaj. Powodem są wykryte bakterie na powierzchni jaj oraz w próbkach kału kur z fermy kur niosek.
GIS we wtorek poinformował o wykryciu pałeczek Salmonella Enteritidis w próbkach kału kur z fermy kur niosek z Gospodarstwa Rolnego Ferma Drobiu Tomasz Niewczas i związanym z tym ryzykiem zakażenia jaj. W związku z tym zdecydowano o wycofaniu kilku partii jaj. Oznaczenie na skorupce – 3PL 26111313.
Numery partii/data przydatności do spożycia:
- nr partii/data przydatności do spożycia: 30.09.2020,
- nr partii/data przydatności do spożycia: 01.10.2020,
- nr partii/data przydatności do spożycia: 02.10.2020,
- nr partii/data przydatności do spożycia: 03.10.2020,
- nr partii/data przydatności do spożycia: 04.10.2020,
- nr partii/data przydatności do spożycia: 05.10.2020,
- nr partii/data przydatności do spożycia: 06.10.2020.
GIS podał, że Powiatowy Lekarz Weterynarii w Starachowicach w ubiegły czwartek wydał decyzję administracyjną nakazującą wycofanie z rynku jaj wyprodukowanych na fermie od 2 września br., czyli dnia pobrania próbek. Zakazano również wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z fermy, w której stwierdzono Salmonella Enteritidis.
"Stado, u którego w badaniach kału wykryto Salmonella Entritidis w dniu 14.09.2020 r. dostarczono do ubojni drobiu, z której mięso zostanie przekazane do zakładu przetwórstwa i poddane obróbce termicznej gwarantującej wyeliminowanie wszystkich serotypów Salmonella" - dodano.
GIS poinformował w komunikacie, że Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas wprowadzający jaja do obrotu, dotarł do odbiorców, do których dostarczono jaja pochodzące od kur z fermy, w której stwierdzono Salmonella Enteritidis. "Jaja wycofane z obrotu zostaną odebrane od kontrahentów" - wskazał Inspektorat. Jednocześnie zapewniono, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj.
Kolejne ostrzeżenie
Także we wtorek inspektorat poinformował, że w wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność salmonelli na powierzchni skorupek jaj w trzech z pięciu badanych próbek z Fermy Drobiu Józef Kaczała.
"Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy poinformował o zaistniałej sytuacji producenta oraz nadzorujący go organ - Powiatowego Lekarza Weterynarii w Oleśnicy" - czytamy.
W efekcie wycofano z obrotu jedną partię: Świeżych jaj "Ferma Drobiu Józef Kaczała" klasa A, klasa wagowa L, 10 sztuk. Kod na skorupkach jaj - 2PL 02141304. Nr partii/ termin przydatności do spożycia: 28.09.2020 roku.
GIS poinformował, że w ramach działania nadzoru Inspekcji Weterynaryjnej: przeprowadzono kontrolę zakładu pakowania jaj, ustalono listę dystrybucyjną partii jaj, uzgodniono z właścicielem, że z własnej inicjatywy wycofa produkt z rynku. Ponadto pobrano próby podeszwowe z wszystkich stad fermy w Sokołowicach.
"Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" - wskazali przedstawiciele Inspektoratu.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock