Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakterią Salmonella typhimurium, którą wykryto w produkcie "Gorczyca biała cała" firmy Prymat. "Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" - informuje urząd.
GIS poinformował, że podczas badań produktu w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Salmonella typhimurium w czterech z pięciu badanych próbek. Ostrzeżenie dotyczy partii 1298133 produktu "Gorczyca biała cała" z terminem przydatności do spożycia 05.2022. "Zostały podjęte działania w celu ustalenia miejsc dystrybucji kwestionowanej partii produktu i wycofania jej z obrotu" – zapewnia GIS.
W zaleceniach dla klientów sanepid podkreśla, że "nie należy spożywać produktu o numerze partii wskazanym w komunikacie", niesie to bowiem ryzyko zatrucia pokarmowego.
Prośba o zwrot
Firma Prymat podała, że wszyscy odbiorcy, którzy kupili produkt ze wskazanym w komunikacie numerem partii, zostali zidentyfikowani i poinformowani oraz poproszeni o zwracanie go do magazynów firmy.
Producent w oświadczeniu pisze: "Zapewniamy, że problem dotyczy wyłącznie Gorczycy białej 30 g o numerze partii 1298133, co więcej dotyczy to tylko części tej partii, ponieważ kolejne wyniki badań próbek z niej pobranych nie wykazały obecności salmonelli. Pozostałe produkty z naszej oferty są w pełni bezpieczne."
Podano także, że zagrożenie związane z salmonellą zostaje wyeliminowane po zastosowaniu obróbki cieplnej, jeżeli potrawa została doprowadzona do temp. 75 st.C czy poprzez działanie środowiska kwaśnego jak np. marynowanie z użyciem octu. Dodatkowo tak proces pasteryzacji, jak i kwaszenia również eliminuje zagrożenie.
Producent informuje wszystkich klientów kwestionowanej partii wyrobu gotowego, że odpowie na wszelkie pytania pod numerem (32) 47-33-833 lub przez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl.
Autor: tol//dap / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock