Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży jednej partii twarogu sernikowego. Powodem jest stwierdzenie w produkcie groźnej bakterii Listeria monocytogenes.
"W trosce o bezpieczeństwo naszych konsumentów zdecydowaliśmy o wycofaniu produktu z rynku" - poinformowała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku, która jest producentem twarogu.
Bakterie Listeria monocytogenes zostały stwierdzone w ramach kontroli właścicielskiej.
Wycofanie dotyczy produktu: - twaróg sernikowy 0,5 kg / 1 kg, - numer partii: 2907185,
- termin przydatności do spożycia: 29 lipca 2018 roku.
Jednocześnie producent zaapelował o zwrot zakupionych produktów do placówek, w których zostały zakupione.
"Nie należy spożywać twarogu sernikowego o numerze partii wskazanym w komunikacie, w szczególności bez obróbki termicznej, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia" - podkreślił GIS.
Groźna bakteria
Bakterie zostały wykryte w mrożonych warzywach wyprodukowanych przez tę samą węgierską firmę w latach 2016-2018.
W komunikacie GIS z połowy lipca przypomniano, że większość mrożonych warzyw należy ugotować przed spożyciem. Również wtedy, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. Jak podkreślono, należy zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.
Autor: mb//dap / Źródło: tvn24bis.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock