Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży partii kefiru z powodu wykrycia bakterii salmonelli. Spożycie produktu może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia.
"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto salmonellę w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu" - napisano w komunikacie GIS.
Jak dodano, spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Kefir 200 g, OSM Łobżenica.
Numer partii: 25.03.2023/1.
Termin przydatności do spożycia: 25.03.2023.
Producent: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE.
GIS poinformował, że producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o stwierdzonej niezgodności rozpoczął wycofywanie wskazanej powyżej partii produktu z rynku.
Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zatrucie salmonellą, jakie są objawy?
"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - czytamy w komunikacie GIS.
Objawy, jakie pojawiają się po kontakcie z czynnikiem zakaźnym w postaci bakterii salmonelli, to: bóle brzucha, biegunka, gorączka, nudności, odwodnienie i wymioty. W przypadku, gdy dojdzie do rozwinięcia się zakażenia o cięższym przebiegu (postać pozajelitowa), to pojawić się mogą: ropnie, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznica.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock